دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 281-270 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sabaghinejad Z, Baji F, Vejdani M. Developing the Persian Version of Online Health Information Seeking Questionnaire for Pregnant Women in Iran. JMIS 2022; 8 (3) :270-281
صباغی نژاد زیور، باجی فاطمه، وجدانی مریم. هنجاریابی پرسش‌نامه جست‌وجوی آنلاین اطلاعات سلامت زنان باردار. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1401; 8 (3) :270-281

گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌شاپور اهواز، اهواز، ایران.
هدف سرعت و سهولت استفاده از اینترنت باعث شده این ابزار به یکی از مهم‌ترین منابع کسب اطلاعات سلامت در زنان باردار تبدیل شود. بررسی جست‌وجوی آنلاین اطلاعات سلامت مستلزم استفاده از یک ابزار بهنجار و استاندارد متناسب با جامعه است. هدف پژوهش حاضر طراحی و هنجاریابی ابزار جست‌وجوی آنلاین اطلاعات سلامت در زنان باردار است.
روش ها پژوهش حاضر توصیفی است و به روش پیمایشی انجام شد. از روش‌های تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تأییدی جهت هنجاریابی ابزار، استفاده شد. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسش‌نامه انجام شد. جامعه پژوهش شامل 357 نفر از زنان باردار مراجعه‌کننده به بیمارستان فاطمه الزهرا (س) اهواز در سال 1398 بود. تحلیل یافته‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 26 و لیزرل نسخه 8/8 انجام شد.
یافته ها یافته‌ها حاکی از تأیید شناسایی 6 عامل نگرش کاربر، سهولت درک‌شده، شدت استفاده از اینترنت، اطلاعات سلامت موردنیاز مادر در خصوص نوزاد، زایمان و شرایط بارداری بود. این عوامل 70 درصد از واریانس جست‌وجوی آنلاین اطلاعات سلامت را تبیین کردند. و بیشترین درصد مربوط به عامل نگرش کاربر بود. همچنین همبستگی بین کلیه عوامل مثبت و معنی‌دار به دست آمد. نتایج حاصل از بررسی برازش مدل در کلیه عامل‌ها نشان‌دهنده مطلوب بودن الگوی عوامل اکتشافی بود. آلفای کرونباخ کلی ابزار، 0/946 به دست آمد که نشان‌دهنده پایایی ابزار است.
نتیجه گیری در بررسی جست‌وجوی آنلاین اطلاعات سلامت زنان باردار، الگوی 6 عاملی می‌تواند به شکل هنجار و بومی‌شده توسط پژوهشگران به کار رود.
متن کامل [PDF 4345 kb]   (813 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (707 مشاهده)
دریافت: 1400/9/23 | پذیرش: 1401/3/7 | انتشار: 1401/7/10