دوره 9، شماره 3 - ( پاییز 1402 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 295-278 | برگشت به فهرست نسخه ها

Giti A, Golchin M, Babaee T, Fassihi A. Mapping a Scientific Map of Researchers in the Field of Multiple Sclerosis (MS) Publications. JMIS 2023; 9 (3) :278-295
گیتی آناهیتا، گلچین مرضیه، بابایی تهمینه، فصیحی آیلین. ترسیم نقشه علمی مشارکت پژوهشگران درزمینه انتشارات بیماری ام‌اس(MS). اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1402; 9 (3) :278-295

دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، تهران، ایران.
هدف بیماری ام‌اس یک بیماری التهابی است که در آن غلاف‌های میلین سلول‌های عصبی در مغز و نخاع آسیب می‌بینند. هدف این مطالعه تحلیل و ارزیابی وضعیت انتشارات این بیماری در جهان به منظور استخراج الگوی انتشار برون‌دادهای علمی است.
روش ها در این مطالعه از روش کتاب‌سنجی و مصورسازی از پایگاه اطلاعاتی وب‌آو‌ساینس از اول ژانویه تا 27 مارس سال 2020 استفاده شد. ابتدا کلیدواژه‌های مرتبط با بیماری ام‌اس از سایت مش (سرعنوان‌های موضوعی پزشکی) انتخاب شدند. سپس با جست‌وجو در پایگاه اطلاعاتی، انتشارات علمی جهانی مرتبط با بیماری ام‌اس در فرمت CSV استخراج و با استفاده از تکنیک‌های تحلیل استنادی و به کمک نرم‌افزارهای اکسل و ووس ویوئر تجزیه‌وتحلیل داده‌ها انجام شد.
یافته ها درمجموع 1902670 مدرک توسط پژوهشگران جهان درباره بیماری ام‌اس در این پایگاه نمایه شده بود. میانگین استناد به ازای هر مدرک 2/60 و میانگین اچ-ایندکس انتشارات بازیابی‌شده 15 بود. اکثر مدارک مقالات اصیل و به زبان انگلیسی بودند و بیشترین مقالات پژوهشگران جهانی در مجله فیزیک انرژی بالا منتشر شده بودند. دانشگاه لیپور اروپا پرتولیدترین مؤسسه و کیم ام‌اس با 14503 مدرک پرتولیدترین نویسنده بود. بیشترین همکاری با پژوهشگران ایالات متحده آمریکا بود. موضوع علوم اعصاب بیشترین تعداد مدارک منتشرشده را دارا بود.
نتیجه گیری نتایج مطالعه نشان داد در سطح جهان مؤسسات تحقیقاتی مختلف با مشارکت اصلی در انتشار منابع اطلاعاتی، پژوهش‌های قابل قبولی درحوزه بیماری ام‌اس انجام داده‌اند.
متن کامل [PDF 6865 kb]   (321 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (260 مشاهده)
دریافت: 1401/9/26 | پذیرش: 1402/4/19 | انتشار: 1402/7/9