دوره 8، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 395-384 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansaritabar A, Hosseini Golafshani S A, Gelard P. Designing a Stress Management Model to Find Occupational Stressors in Hospital Staff. JMIS 2023; 8 (4) :384-395
انصاری تبار عباس، حسینی گل افشانی سید احمد، گلرد پروانه. طراحی مدل مدیریت استرس در بیمارستان‌ها: یک مطالعه توصیفی. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1401; 8 (4) :384-395

گروه مدیریت، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران جنوب، تهران، ایران.
هدف: استرس کارکنان یکی از معضلات اساسی در مراکز درمانی است. استرس بر روی سلامت جسمی و روانی کارکنان مراکز درمانی اثر می‌گذارد، بنابراین این مطالعه با هدف طراحی مدل مدیریت استرس در بیمارستان‌های آموزشی کاشان انجام گرفت.
روش ها: این مطالعه که یک مطالعه توصیفی‌همبستگی است. درسال 1400 انجام شده است. جامعه پژوهش مشتمل بر 2046 نفر از کارکنان (رسمی‌، پیمانی، آزمایشی و قراردادی) ﺑﯿﻤﺎرﺳﺘﺎن‌های آموزشی کاشان بودکه 384 نفر به صورت تصادفی به‌عنوان نمونه انتخاب شد. داده‌ها با استفاده از انجام مصاحبه با 15نفر و پرسش‌نامه استاندارد که روایی وپایانی آن قبلاً تأیید شده بود، جمع‌آوری شد. در بخش آمار توصیفی از شاخص‌های آماری نظیرجداول‌، فراوانی، درصد فراوانی و در بخش آمار استنباطی برای آزمون مدل مفهومی پژوهش از روش مدل‌سازی معادلات ساختاری و نرم‌افزار SmartPLS استفاده شد.
یافته ها: داده‌ها نشان دادند مردان و افراد متأهل بیشترین فراوانی را در میان نمونه آماری تشکیل دادند و همچنین افراد با سن 41 تا 50 سال و افراد با مدرک لیسانس بیشترین فراوانی را دارا بودند و نتایج نشان داد علل فردی 70/4 درصد، علل سازمانی 66/6 درصد و علل فراسازمانی 40/7 درصد بر ایجاد استرس در کارکنان تأثیر دارند. استفاده از راهبردهای مدیریت استرس که در این تحقیق شناسایی شد، 54/9 درصد در کاهش استرس تأثیرگذار هستند. در این مدل عوامل فردی 14 مؤلفه، عوامل سازمانی 27 مؤلفه، عوامل فراسازمانی 23 مؤلفه، بُعد استرس 4 مؤلفه و مدیریت استرس دارای 36 مؤلفه بودند که شناسایی شدند.
نتیجه گیری: باتوجه‌به کثرت عوامل استرس‌زا وعواقب ناشی از آن درکاهش بهره‌وری و هدر‌رفت منابع سازمانی باید شرایط لازم برای مدیریت استرس در کارکنان توسط مدیران و دست‌اندرکاران بخش سلامت فراهم شود.
واژه‌های کلیدی: مدیریت استرس، بیمارستان، کارکنان
متن کامل [PDF 5345 kb]   (778 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1241 مشاهده)
دریافت: 1400/12/25 | پذیرش: 1401/7/6 | انتشار: 1401/12/10