دوره 8، شماره 3 - ( پاییز 1401 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 305-294 | برگشت به فهرست نسخه ها

Naderbeigi F, Isfandyari-Moghaddam A. Designing the Model of Information Anorexia Among Medical Students in the Hamedan University of Medical Sciences Using Grounded Theory. JMIS 2022; 8 (3) :294-305
نادربیگی فرحناز، اسفندیاری مقدم علیرضا. طراحی الگوی نظری بی‌اشتهایی اطلاعاتی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم‌پزشکی همدان با استفاده از نظریه داده‌بنیاد. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1401; 8 (3) :294-305

گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی، همدان، ایران.
هدف پژوهش حاضر با هدف تبیین بی‌اشتهایی اطلاعاتی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم‌پزشکی همدان انجام شد. در بی‌اشتهایی اطلاعاتی، افراد شدیداً دریافت و مصرف اطلاعات را محدود می‌کنند و فرصت برای دریافت اطلاعات جدید را از دست ‌داده و اغلب به چند منبع اطلاعاتی محدود اکتفا می‌کنند.
روش ها پژوهش از نوع مطالعات کیفی با رویکرد نظریه داده‌بنیاد بود. در سال تحصیلی 1397-1398 گردآوری داده‌ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه‌ساختاریافته صورت گرفت. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و گلوله برفی تا حد اشباع نظری ادامه یافت. برای انجام این پژوهش با 27 نفر مصاحبه شد. این افراد شامل اعضای هیئت‌علمی رشته علم اطلاعات و دانش‌شناسی، اعضای هیئت‌علمی رشته روان‌شناسی و دانشجویان بودند. دانشجویان دانشگاه علوم‌پزشکی همدان باید سال دوم پزشکی عمومی و بالاتر می‌بودند. فرایند کدگذاری بر متن مصاحبه‌ها انجام شد و مقوله‌های اصلی استخراج شدند. تحلیل مصاحبه‌ها طی 3 مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و با استفاده از نرم‌افزار مکس‌کیو‌دی‌ا نسخه 12 انجام شد.
یافته ها ویژگی شخصیتی، وضعیت روانی، شناختی، انگیزه و مهارتی دانشجو از شرایط علّی بی‌اشتهایی اطلاعاتی است. نظام آموزش عالی، ویژگی رشته تحصیلی و جامعه شرایط مداخله‌گر این رفتار اطلاعاتی هستند. شرایط زمینه‌ای، شامل ویژگی‌ها و ماهیت اطلاعات، ویژگی‌های منابع اطلاعاتی و مسائل و مشکلات متأثر از عصر اطلاعات است.
نتیجه گیری از‌آنجایی‌که بی‌اشتهایی اطلاعاتی پیامدهای زیان‌بار اجتماعی، علمی و اقتصادی به دنبال دارد، بنابراین با شناسایی این رفتار اطلاعاتی و ارتقای مهارت‌هایی همچون سواد اطلاعاتی و مدیریت اطلاعات شخصی و تفکر انتقادی می‌توان بی‌اشتهایی اطلاعاتی را کاهش داد.
متن کامل [PDF 5606 kb]   (724 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (564 مشاهده)
دریافت: 1400/8/1 | پذیرش: 1401/7/6 | انتشار: 1401/7/10