دوره 8، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 8 شماره 1 صفحات 47-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimi Kahkashi S, Adeli O A. Knowledge and Attitude of Iranian People Towards COVID-19 Vaccines and Related Factors. JMIS 2022; 8 (1) :36-47
رحیمی کاهکشی ساناز، عادلی امیدعلی. آگاهی و نگرش مردم ایران نسبت به واکسن کووید-19 و عوامل مرتبط با آن. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1401; 8 (1) :36-47

گروه اقتصاد اسلامی، دانشکده علوم اقتصادی و اداری، دانشگاه قم، قم، ایران.
هدف: کنترل اپیدمی کووید-19 ممکن است با پذیرش گسترده‌ واکسن مؤثر باشد. به‌منظور پوشش گسترده‌ای از مردم با واکسیناسیون، درک دیدگاه‌های رفتاری آن‌ها امری حیاتی است. هدف از مطالعه حاضر بررسی آگاهی و نگرش نسبت به واکسن کووید-19 و عوامل مرتبط با آن است.
روش ها: این مطالعه توصیفی‌مقطعی است. داده‌های مورد‌نیاز از تکمیل 370 پرسش‌نامه جمع‌آوری شده است. جامعه‌ی آماری این پژوهش شامل کلیه‌ هم‌وطنانی است که به شبکه‌های اجتماعی دسترسی دارند. تعداد نمونه با استفاده از روش کوکران و به شیوه دردسترس در اواخر سال 1399 جمع‌آوری شد. پرسش‌نامه محقق‌ساخته شامل سه بخش، اطلاعات فردی، سؤالات آگاهی و نگرش تهیه و تکمیل شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و آزمون‌های آماری کولموگروف ـ اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن، آزمون کروسکال والیس و من‌ویتنی انجام گرفت.
یافته ها: نتایج نشان می‌دهد، میانگین‌±‌انحراف معیار نمره آگاهی افراد 0/933±‌4/18و میانگین‌±‌انحراف معیار نگرش 1/19±‌3/43است. همبستگی مثبت و قوی بین آگاهی و نگرش به واکسن مشاهده شد. بین نمرات آگاهی و نگرش بر‌اساس سن، جنسیت، وضعیت تأهل، سطوح درآمدی، سابقه ابتلا به بیماری کووید-19 و مرگ یکی از نزدیکان به‌خاطر کرونا تفاوت معنی‌داری مشاهده شده است.
نتیجه گیری: بر‌اساس نتایج پژوهش، میزان نمره آگاهی و نگرش عمومی نسبت به واکسن کووید-19 بالا بود. همچنین با توجه به این‌که آگاهی و نگرش افراد جوان، زن، مجرد، سطوح درآمدی پایین به ترتیب کمتر از افراد سالخورده، مرد، متأهل، سطوح درآمدی بالاست، تمهیدات لازم برای افزایش آگاهی و نگرش آن‌ها از طریق کانال‌های ارتباطی مختلف در دسترسشان، باید در نظر گرفته ‌شود.
واژه‌های کلیدی: آگاهی، نگرش، کووید-19، واکسن
متن کامل [PDF 4699 kb]   (1041 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1433 مشاهده)
دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1401/1/20 | انتشار: 1401/1/12