دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 68-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

khara R, R. Kalankesh L, Shahrokhi H, Dastgiri S, Gholipour K, Feizi-Derakhshi5 M. Identifying the technical requirements for designing health portals. JMIS 2021; 7 (3) :57-68
خارا روح الله، راننده کلانکش لیلا، شاهرخی حسن، دستگیری سعید، قلی پور کمال، فیضی درخشی محمدرضا. شناسایی الزامات فنی طراحی پورتال‌های حوزه‌ی سلامت. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1400; 7 (3) :57-68

گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
هدف: رعایت الزامات فنی در طراحی پورتال‌های سلامت موجب افزایش اعتبار اطلاعات می شود، در این مطالعه ساختار فنی و محتوایی مورد نیاز در ایجاد این پورتال‌ها شناسایی شده است.
روش‌ها: در این مطالعه که در سال 1399 انجام شده است. برای شناسایی قابلیت‌ها و الزامات فنی مورد نیاز در طراحی پورتال‌های حوزه سلامت از ترکیب دو روش مرور جامع و مصاحبه استفاده شد. جستجو در مقالات پایگاه‌های Elsevier، EBSCO، Scopus، Web of Science، ProQuest، IEEE و با استفاده از واژه‌هایی Capabilities،  Mechanisms، Tools، Technical Requirement، Health Portals، Portals، Web Portals، Patient Portals، انجام شد. داده‌های مصاحبه نیز از یک نمونه 12 نفره از متخصصان حوزه طراحی وب کشور که به روش گلوله برفی انتخاب شده‌اند، در یک مصاحبه نیمه‌ساختاریافته گردآوری شده است. داده‌ها به روش تحلیل محتوایی تجزیه ‌و تحلیل شد. جهت کدگذاری و دسته‌بندی داده‌ها از نرم‌افزار MAXQDA استفاده شد.
نتایج: در بخش مرور جامع در مجموع 138 ویژگی الزامی برای طراحی پورتال‌های سلامت از 16 مقاله به دست آمده است که در چهار دسته محتوا، ساختار محتوا، الزامات فنی طراحی و ویژگی‌های میزبان دسته‌بندی شدند. در مصاحبه با متخصصان نیز هشت طبقه اصلی و 23 زیرطبقه به عنوان الزامات طراحی پورتال‌های سلامت شناسایی شد که این هشت طبقه اصلی شامل، امنیت، توسعه‌پذیری، ویژگی‌های میزبان، کاربردپذیری، سرعت و سادگی، چندپلتفرمی بودن، مدیریت محتوا و اختصاصی شدن بود.
نتیجه‌گیری: در این پژوهش ترکیبی جامع از الزامات فنی شناسایی شده است که محققان و متخصصان این حوزه، می‌توانند جهت طراحی اثربخش پورتال‌های حوزه‌ی سلامت از آن‌ها استفاده کنند.
دریافت: 1400/3/8 | پذیرش: 1400/8/9 | انتشار: 1400/7/10