مقدمه: ابزارهای مدیریت منابع یا استنادهای علمی جهت تسهیل در امر پژوهش و مدیریت منابع اطلاعاتی و استناد به کتاب، مقاله، پایان نامه وغیره استفاده میشوند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت پایگاه های کتاب الکترونیکی از لحاظ کاربرد ابزارهای مدیریت منابع انجام شده است.
روش ها: این مطالعه از نوع کاربردی و به روش پیمایشی درسال 1392 انجام شده است. جامعه آماری شامل 9 پایگاه اطلاعاتی علمی است که به روش هدفدار انتخاب شدهاند. دادهها با استفاده از روش مشاهده مستقیم وبا استفاده از وب سایت ابزار ارزیابی بانکهای اطلاعاتی علمی (http://adat.crl.edu) گردآوری شدهاند. دادههای به دست آمده بعد از ورود به نرمافزار آماری (Excel ) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتهاند.
یافتهها: یافتهها حاکی از آن بود که ابزارهای به کار گرفته شده در پایگاههای مورد نظر، به ترتیب Email, RefWorks, Endnote هر سه با 78 درصد بیشترین کاربرد داشتهاند، سپس Reference Manager 34 درصد و ProCite 23درصد، کاربرد، در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
نتیجهگیری: برای اینکه محققان رضایت بیشتری از پایگاهها جهت استفاده در تحقیقات علمی داشته باشند، کاربرد نرمافزارهای مدیریت استنادها چونReference Manager, Procite, EndNote RefWorks ,BiblioExpress ,BiblioScape غیره، در طراحی پایگاههای علمی و بالاخص پایگاههای فارسی امری لازم به شمار میآیند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |