دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1399 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 72-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohamadlo A, batooli Z, ramezankhani A. The analysis and review of the literatures in the field of health literacy. JMIS 2020; 6 (2) :58-72
محمدلو اعظم، بتولی زهرا، رمضانخانی علی. واکاوی و مروری بر پژوهش‌های سواد سلامت. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1399; 6 (2) :58-72

گروه مدیریت سلامت، ایمنی و محیط‌زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران.
هدف: با توجه به اهمیت سطح سواد سلامت افراد در ارتقای سلامت جامعه، این مطالعه به ارزیابی مطالعات انجام ‌شده در خصوص سواد سلامت در ایران و ارائه تحلیل­های محتوایی این حوزه می­پردازد.
منابع اطلاعات یا داده‌ها: «بانک مقالات پزشکی ایران» بنابر نیاز جامعه پژوهش پزشکی کشور در سال 1394راه­اندازی شد. این بانک یک موتور جست‌وجوی مقالات منتشر شده در مجلات پزشکی ایران است.
روش‌های انتخاب برای مطالعه: کلیدواژه­‌های «سواد سلامت»، «سواد اطلاعات سلامت» و «سواد بهداشتی» در عنوان یا کلمات کلیدی مقالات جستجو شد. تا زمان گردآوری داده­‌ها (30 بهمن  1398)، تعداد 72 مقاله در این پایگاه اطلاعاتی نمایه شده بود. متن کامل مقاله­‌ها مطالعه و به لحاظ نمونه مورد مطالعه، مکان انجام پژوهش، روش انجام پژوهش، ابزار مورد استفاده و موضوع پژوهش مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.
ترکیب مطالب و نتایج: پرسشنامه­های سنجش سواد سلامت عملکردی بزرگسالان و سنجش سواد سلامت بزرگسالان از جمله مهم‌ترین ابزارهای سنجش سواد سلامت بود. جامعه مورد پژوهش در این مطالعات شامل بیماران دیابتی، سالمندان، بیماران مختلف، دانش­آموزان و دانشجویان بودند. نتایج حاکی از آن است که موضوع­های مورد بحث در رابطه با سواد سلامت پیرامون پنج حوزه موضوعی کلی «ابزار سنجش سواد سلامت، سنجش سطح سواد سلامت بیماران و مردم، عوامل مؤثر بر سطح سواد سلامت و آموزش و ارتباط با بیمار» تقسیم­بندی شد.
نتیجه‌گیری: به­منظور موفقیت در پروژه‌های مرتبط با سواد سلامت، نگاه به ابعاد متفاوت آن و برنامه­ریزی در آن زمینه‌ها بسیار مثمر ثمر خواهد بود و پژوهش‌هایی نظیر پژوهش حاضر می‌توانند دیدی همه­جانبه به‌منظور برنامه‌ریزی بلندمدت برای ارائه پژوهش­هایی کاربردی­تر و سودمندتر ارائه نماید.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/1/30 | پذیرش: 1399/6/21 | انتشار: 1399/6/30