دوره 4، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1397 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 22-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi Tezerji S, sarafraz M, Davaridolatabadi N. Evaluation of factors affecting medication errors by nurses in ICU department of hospitals affiliated with Bandar Abbas medical University. JMIS 2018; 4 (1) :17-22
کریمی تزرجی سیما، سرافراز مهشید، داوری دولت ابادی نسرین. عوامل موثر بر بروز اشتباهات دارویی پرستاران بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1397; 4 (1) :17-22

گروه فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
هدف: استفاده نامناسب از دارو در هر یک از مراحل توزیع و تجویز آن خطای دارویی تعریف می‌شود که قابل پیشگیری است. پیامدهای ناشی از خطاهای دارویی همچون افزایش مرگ‌ومیر بیماران، افزایش طول مدت بستری و هزینه‌های درمانی را در بر دارد. هدف از این پژوهش تعیین انواع اشتباهات دارویی رایج پرستاران بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان است.
روش‌ها: در این مطالعه توصیفی مقطعی جامعه مورد مطالعه کل پرستاران بخش مراقبت‌های ویژه بیمارستان‌های کودکان و شهید محمدی شهر بندرعباس (جمعا 50 نفر) در سال 1394 بود. ابزار گردآوری داده‌ها در این مطالعه پرسشنامه‌ای استاندارد است. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS و آمار توصیفی  انجام شد.
نتایج: مهم‌ترین علل اشتباهات دارویی در مجموع حیطه‌ها به ترتیب اولویت شامل خستگی ناشی از کار اضافی 41 درصد، کمبود تعداد پرستار نسبت به تعداد بیمار در بخش40 درصد، تراکم زیاد کارها در بخش 40 درصد، و کمترین عامل مربوط به زمان اشتباه دارو 9/2 درصد بود.
نتیجه‌گیری: با توجه به اشتباهات دارویی پرستاران، کلاس‌های بازآموزی در ارتباط با اطلاعات داروشناسی و اصلاح فرایند آموزش، تشویق و ترغیب پرستاران در جهت گزارش‌دهی اشتباهات دارویی و واکنش مثبت مدیران پرستاری به گزارش‌دهی اشتباهات پیشنهاد می‌شود.
واژه‌های کلیدی: پرستاری، اشتباهات، دارو، مراقبت ویژه.
دریافت: 1396/12/14 | پذیرش: 1397/5/25 | انتشار: 1397/6/26