دوره 3، شماره 2 - ( پاییز و زمستان 1396 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 48-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

sedighnia A, Rostam Niakan Kalhori S. Tuberculosis incidence perception by geographic information system in Iran. JMIS 2017; 3 (2) :41-48
صدیق نیا عاطفه، رستم نیاکان کلهری شراره. مشاهده بروز بیماری سل به ‌وسیله سیستم اطلاعات جغرافیایی در ایران. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1396; 3 (2) :41-48

گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
هدف: بیماری سل دارای مرگ‌ومیر بالایی در جهان است و اخیراً دچار عود مجدد شده است. پیگیری و مشاهده و مقایسه روند بروز بیماری‌ها برای پیشگیری، مدیریت و کنترل بهتر آن‌ها امری ضروری می‌باشد. هدف این مطالعه نظارت بر بروز سل به وسیله سیستم اطلاعات جغرافیایی است تا امکان مقایسه مناطق مختلف با یکدیگر و زمان‌های متفاوت برای یک منطقه ایجاد شود.
روش‌ها: در این مطالعه تحلیلی گذشته‌نگر میزان بروز بیماری سل بر روی 10651 بیمار مسلول ثبت‌شده بین سال‌های 1394-1393 در سامانه وزارت بهداشت کشور ایران انجام گرفت. داده‌ها برای وجود امکان مقایسه در مطالعه، براساس زمان تشخیص ثبت‌شده در سامانه سل ایران دسته‌بندی شدند. متغیرهای تأثیرگذار محیطی از مطالعات پیشین انتخاب و آزمون همبستگی پیرسون برای سنجش ارتباط آن‌ها با میزان بروز بیماری سل انجام گرفت. سپس لایه‌های اطلاعاتی داده‌های محیطی در نرم‌افزار  ArcMap نسخه 3/10 ایجاد و تلفیق شدند.
نتایج: با توجه به این‌که مطالعه حاضر به ‌صورت فصلی انجام‌ گرفته است، در انتها هشت نقشه تلفیقی دما، باد و اقلیم به تفکیک استان‌ها ایجاد گردید که میزان بروز بیماری سل به‌صورت برچسب بر روی آن‌ها قرار گرفت. نقشه‌ها بیانگر این است که در مکان‌های با باد و دمای بیشتر و اقلیم گرم و خشک بروز این بیماری بیشتر بوده و در فصل تابستان بروز بیماری نسبت به سایر فصول کمتر است.
نتیجه‌گیری: مشاهده وضعیت بیماری سل استان‌ها در زمان‌های مختلف براساس رنگ، امکان مقایسه و درک بهتر آمار را برای مسئولان و سیاست‌گذاران بهداشت فراهم می‌کند.
متن کامل [PDF 760 kb]   (1930 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/8/20 | پذیرش: 1396/9/12 | انتشار: 1396/12/13