جدول شماره 4 نشان میدهد بین وابستگی به بازهای رایانهای و ارتباط با دیگران در دانشجویان این مطالعه ارتباط معناداری وجود دارد (43/9=X2 و P=0/05).
مقایسه دادهها با آزمون کایاسکوئر نشان داد بین اعتیاد به بازهای رایانهای و اختلال در انجام کارهای روزانه ارتباط معنادار وجود دارد (جدول شماره 5).
جدول شماره 6 نشان میدهد بین وابستگی به بازهای رایانهای و سلامت جسمی، روحی و روانی ارتباط معناداری دیده نمیشود (5/37=X2 و P=0/1).
بحث
شیوع کلی وابستگی به بازیهای رایانهای در بین دانشجویان شرکتکننده در این مطالعه 21/5 درصد میباشد که وابستگی زیاد 17/2 درصد و بسیار زیاد 4/3 درصد میباشد. نتایج این مطالعه نشان داد بین جنسیت دانشجویان و اعتیاد به بازیهای رایانهای ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. تحلیل دادهها نشان داد میزان اعتیاد به بازیهای رایانهای بین دانشجویان پسر بیشتر از دختر میباشد. نتیجه مطالعه ابراهیمی و همکاران و دنج و همکاران جنسیت مرد را بهعنوان عامل پیشگوییکننده اعتیاد به بازیهای رایانهای عنوان میکند [16، 21]. نتایج این مطالعات همسو با مطالعه حاضر میباشد.
نتایج این مطالعه نشان داد بیشتر دانشجویان شرکتکننده در این مطالعه گرایش به بازهای رایانه با محتوای ماجراجویی، جنگی و معمایی داشتند و غالباً جالب بودن، متنوع و بهروز بودن این بازیها را بهعنوان معیار انتخاب بازهای رایانهای عنوان کردند. عواملی نظیر سرگرمی، جالب بودن، رقابت و فرار از یکنواختی بهعنوان انگیزه غالب دانشجویان شرکتکننده در این مطالعه میباشد. نتیجه این مطالعه نشان داد بین وابستگی به بازهای رایانهای و پرخاشگری و خشونت دانشجویان، میزان ارتباط با دیگران و انجام کارهای روزانه ارتباط وجود دارد. نتایج نشان داد وابستگی به بازهای رایانهای سبب افزایش بروز رفتارهای پرخاشگرانه و خشونتآمیز در بین دانشجویان شده است. همچنین وابستگی به بازهای رایانهای در ارتباط دانشجویان با دیگران و انجام کارهای روزانه اختلال ایجاد کرده است. این نتیجه با یافتههای شکوهی و همکاران، اندرسن و همکاران و دیرنده درخصوص رابطه بین اعتیاد به بازهای رایانهای ( اینترنت) با پرخاشگری و رفتارهای خشونتآمیز دانشجویان، ارتباط با دیگران و انجام کارهای روزانه همخوانی دارد [22, 23, 24].
نتایج مطالعه حاضر نشان داد بین وابستگی به بازهای رایانهای و سلامت جسمی، روحی و روانی دانشجویان ارتباطی وجود ندارد. تحقیقات سایر محققان نشان داد اشتغال به بازهای رایانهای سلامت جسمی، روانی و روحی استفادهکنندگان را تحت تأثیر قرار میدهد [14] که مغایر با تحقیق حاضر میباشد. دلیل این امر میتواند تفاوت در جامعه مورد مطالعه باشد. در این مطالعه 32/3 درصد از دانشجویان وابستگی به اینترنت بر تحصیل آنها اثرگذار بود که 70/34 درصد از دانشجویان، استفاده از بازهای رایانهای را مسبب افت تحصیلی، در حالیکه 3/2 درصد این بازیها را سبب پیشرفت تحصیلی میدانند. در این مطالعه ارتباط معناداری بین وابستگی به اینترنت و افت تحصیلی مشاهده نشد.
نتیجهگیری
اعتیاد به بازهای رایانهای در بین دانشجویان میتواند سبب اختلال در روند تحصیلی دانشجویان شود و بر روی انجام فعالیت روزانهها آنها تأثیر منفی بگذارد. باتوجهبه نتایج تحقیق به نظر میرسد وابستگی به بازهای رایانهای، پدیدهای رو به گسترش بهویژه در میان جوانان و قشر دانشجو میباشد. بنابراین ضروری است مسئولین دانشگاه که متولی امرسلامت دانشجویان هستند به پدیده وابستگی به بازهای رایانهای توجه جدی داشته باشند وبا ایجاد زمینههای مناسب جهت پرکردن اوقات فراغت دانشجویان و ایجاد بستر مناسب فرهنگی، دانشجویان را در مسیری رهنمون سازند که استفاده از بازهای رایانهای با برنامهریزی بیشتری انجام شود و با ایجاد بسترهای مناسب آموزشی، استفاده از این بازیها با اهداف آموزشی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
محدودیتها و پیشنهادات
ازجمله محدودیتهای مطالعه مقطعی بودن آن است و لازم است در این زمینه مطالعات طولی دقیقتری انجام شود. از سوی دیگر اختصاص دادن جامعه مورد مطالعه تنها به دانشجویان پیراپزشکی و عدم نمونهگیری از سایر گروههای تحصیلی بهعلت عدم دسترسی محققان به امکانات لازم جهت نمونهگیری در حجم بالا، احتمال دادن پاسخهای جامعهپسند به پرسشنامه و عدم دقت پاسخگویی به سؤالهای پرسشنامه از دیگر محدودیتهای این مطالعه بود. پیشنهاد میشود پژوهشگران در تحقیقات آتی مطالعات گستردهتری درزمینه علم روانپزشکی، عزت نفس و سلامت روان دانشجویان با وابستگی به بازهای رایانهای انجام دهند.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
این مطالعه دارای تأییدیه اخلاقی به شماره IR.HUMS.REC.1399.390 از دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان است.
حامی مالی
این مطالعه با حمایت مالی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در قالب طرح پژوهشی به شماره 990325 اجرا شده است.
مشارکت نویسندگان
ارائه ایده، مدیریت پروژه و نگارش مقاله: ملیحه ثاقب رای؛ همکاری در انجام تحلیل، نوشتن مقاله، بازنگری و انجام اصلاحات: حفصه فنایی؛ نظارت پروژه: علی موصلی؛ جمعآوری داده: سهیلا مددی و حسین حافظی.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان، این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان از همکاری دانشجویان شرکتکننده در این پژوهش تشکر میکنند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |