مقدمه: مطالعات علم سنجی و تحلیل استنادی متخصصان را در انتخاب پراستنادترین منابع اطلاعاتی یاری مینماید. هدف اصلی این پژوهش تعیین منابع اثرگذار و پراستناد در زمینه علوم توانبخشی در مجلات فارسی میباشد.
روشها: این پژوهش توصیفی تحلیلی از نوع علم سنجی با جامعه آماری شامل 253 عنوان از مقالات منتشر شده در مجلات پژوهش در توانبخشی، توانبخشی نوین و فصلنامه توانبخشی طی سالهای 1389 تا1390 انجام شد. دادهها با استفاده از چک لیست و مراجعه به تک تک عناوین و استنادات مقالهها جمع آوری و در نرم افزار اکسل 2010 و spss 21 مورد بررسی قرار گرفت. پایایی چک لیست بر اساس واقعیت موجود منابع مورد استناد مورد تایید قرار گرفت. روایی چک لیست توسط استادان متخصص تایید گردید. در تحلیل دادهها از آزمونهای آماری، قانون برادفورد و آمار توصیفی-استنباطی استفاده شد. داده ها در سه مرحله استخراج شد.
یافتهها: بیشترین میزان استناد به مجلات 7/79% ، کتاب6/16% و پایان نامه 83/2% بود. میزان استفاده از منابع انگلیسی 7/92% بود. از نظر سال بیشترین منابع مورد استناد مربوط به سالهای 2000 تا 2009 با 9/63% بود. بیشترین میزان همکاری گروهی نویسندگان با 5/22% مربوط به سه نویسنده بود.
نتیجهگیری: مجلات Archives of Physical Medicine and Rehabilitation و Spine به عنوان مجلات هسته مشخص شد. ضریب تاثیر منابع انگلیسی نسبت به فارسی و دیگر زبانها بیشتر بود. با توجه به میزان همکاری، میل به مشارکت در بین نویسندگان مقالات مناسب بود. شاخص فوریت در سال 1389 بیشتر از سال 1390 بوده است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |