Ethics code: IR.MUMS.REC.1401.038
گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده مهندسی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی، کاشمر، ایران.
چکیده: (367 مشاهده)
هدف تشخیص زودهنگام کودکان با فشار خون بالا و یا در معرض افزایش فشار خون، برای به حداقل رساندن خطرات و پیامدهای این عارضه ضروری است. این مطالعه با هدف طراحی و ایجاد یک برنامه کاربردی مبتنی بر تلفن همراه برای تشخیص و پیشبینی فشار خون بالا در کودکان، با استفاده از روشهای یادگیری ماشین انجام شد. بهطوریکه والدین بتوانند با ورود اطلاعاتی که بهراحتی از کودکان قابلدستیابی است، بر فشار خون فرزندان خود کنترل و نظارت مداوم داشته باشند.
روش ها در این مطالعه کاربردیتوسعهای که در سال 1401 انجام شد، ابتدا مقادیر ویژگیهای مؤثر بر فشار خون بالا در 1287 کودک دبستانی با استفاده از پرسشنامه و اندازهگیری، جمعآوری و سپس مدلی مبتنی بر ترکیب نتایج خروجی 3 روش یادگیری ماشین شبکه عصبی مصنوعی، ماشین بردار پشتیبان و جنگل تصادفی برای تشخیص دقیقتر کودکان با فشار خون بالا با استفاده از نرمافزار دادهکاوی Weka و زبان برنامهنویسی پایتون ارائه شد. برای سنجش کارایی مدل از روش اعتبارسنجی متقابل 10 تکه برابر و آزمون آماری تی زوجی استفاده شد که میزان p کمتر از 0/05 معنادار در نظر گرفته شد. درنهایت، مدل پیشنهادی در قالب یک برنامه کاربردی قابلاستفاده در گوشی تلفن همراه پیادهسازی شد.
یافته ها دقت، حساسیت و ویژگی در مدل پیشنهادی به ترتیب 91/74 درصد، 83/5 درصد و 94/49 درصد بود و نسبت به روشهای مشابه از عملکرد بهتری در پیشبینی فشار خون بالا در کودکان برخوردار است. مقادیر این معیارها در مدل پیشنهادی نسبت به روشهای مقایسهشده، اختلاف قابلتوجهی دارد. در نتایج حاصل از آزمون آماری، مقادیر p بهدستآمده کمتر از 0/05 بود و اختلاف دقت مدل پیشنهادی در مقایسه با روشهای مشابه ازنظر آماری معنادار بود.
نتیجه گیری مدل پیشنهادی در تشخیص و پیشبینی فشار خون بالا در کودکان بهتر عمل کرده و میتواند به بهبود دقت کمک کند. برنامه کاربردی پیادهسازیشده بر مبنای مدل پیشنهادی برای تشخیص بهموقع فشار خون بالا در کودکان مفید بود و والدین با استفاده از این برنامه میتوانند از وضعیت فشار خون کودکان خود مطلع شده و در صورت وجود خطر سریعاً به پزشک مراجعه کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/9/13 | پذیرش: 1403/3/17 | انتشار: 1403/4/11