Ethics code: شماره طرح 4542/1/ف ع پ
استادیار، علم اطلاعات و دانششناسی، مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، شیراز، ایران.
چکیده: (1120 مشاهده)
هدف هدف پژوهش حاضر بررسی ضرورت طراحی هستیشناسی پزشکی دوره اسلامی در بستر وب معنایی است. در این مطالعه کیفی، پژوهشهای مربوط به ایجاد و ارزیابی نظامهای سازماندهی دانش در حوزه پزشکی دوره اسلامی و نیز طراحی هستیشناسیهای حوزه پزشکی سنتی در بازه زمانی 2010 تا 2022 میلادی در پایگاههای اطلاعاتی شامل بانک اطلاعات نشریات کشور، پایگاه مجلات تخصصی نور، پرتال جامع علوم انسانی و پایگاه مقالات مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام، پایگاه مقالات وبآوساینس، پابمد، ریسرچگیت و گوگل اسکالر بررسی شد.
روش ها در این مطالعه مروری، از روش پژوهش اسنادی استفاده شد. پس از جستوجوی کلیدواژهها در پایگاههای اطلاعاتی و بازیابی منابع مرتبط، تعداد 20 مقاله معتبر، انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها هستیشناسیها با پوشش روابط شمول معنایی، جزءواژگانی، همارزی و وابستگی و همچنین با دارا بودن ساختاری چندبُعدی و پوشش کارکردهایی شامل رفع ابهامات، کنترل مترادفها، ایجاد روابط معنایی واضح مانند روابط سلسلهمراتبی و وابستگی و بازنمون روابط و ویژگیهای مفاهیم در مدلهای دانش، نسبت به سایر نظامهای سازماندهی دانش قادر به بازنمون روابط پیچیدهتر و دانش وسیعتری از یک حوزه هستند.
نتیجه گیری طراحی هستیشناسی یکی از کارآمدترین روشها برای توصیف معنایی دانش حوزه پزشکی دوره اسلامی بهصورت جامع و دقیق است. یکی از قابلیتهای هستیشناسیها، نمایش روابط میان مفاهیم مرتبط با بیماریها، علائم، داروها و تشخیصها با استفاده از محیط گرافیکی است. از سوی دیگر اهمیت استفاده از فناوریهای نوین وب معنایی و همسویی با تحولات جهانی، ضرورت طراحی هستیشناسیها در این حوزه را مطرح میسازد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/12/26 | پذیرش: 1402/6/22 | انتشار: 1402/7/9