گروه کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی، مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات در امور سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
چکیده: (1780 مشاهده)
هدف امروزه، با گسترش و همهگیری ویروس کرونا در سطح بینالمللی، اینفودمیک نیز شیوع یافته است که جای تأمل دارد. سازمان بهداشت جهانی به لزوم توجه به این حوزه اشاره کرده است. نقش اینفودمیک در واکسیناسیون نیز میتواند مهم باشد، بنابراین پژوهش حاضر به ترسیم نقشه علمنگاشتی اینفودمیک حوزه کووید-19 میپردازد.
روش ها مطالعه حاضر از نوع کاربردی-علمسنجی است. دادهها از وبگاه علوم و پابمد استخراج شد. جامعه را تمامی مدارک تولیدشده در حوزه اینفودمیک (شامل اطلاعات اشتباه سهوی و عمدی و شایعات ایجادشده توسط رسانهها، افراد و صفحات وب و غیره ) ویروس کووید-19 که در بازه زمانی سالهای 2019 الی 2022 تولید شده است، تشکیل میدهند. برای ترسیم ساختار علمی، از نرمافزار علمسنجی ویس ویوئر بهره گرفته شد.
یافته ها خروجیهای پایگاه وبآوساینس نشان داد که مقولات بهداشت حرفهای و عمومی، مهمترین مقولات مورد مطالعه و لوفتوس نویسندهای بود که بیشترین تولیدات علمی را داشته است. کشورهای ایالات متحده امریکا، انگلیس و استرالیا رتبه اول تا سوم و ایران رتبه 33 جهان را به خود اختصاص داده است. نقشه علمنگاشتی حاصل از پایگاهها نشان از همرخدادهای دولت، واکسیناسیون و رسانههای اجتماعی بهعنوان مهمترین آیتمهای تشکیلدهنده نقشهها بود.
نتیجه گیری برای کنترل اینفودمیک حوزه کووید-19 نیاز به سیاستگذاری در حوزه اطلاعات منتشرشده در شبکه های اجتماعی و نقش دولتها در کنترل آن است. توجه به ارتباط اینفودمیک با نرخ واکسیناسیون از مهمترین آیتمهای مرتبط با اینفودمیک حوزه کووید-19 میباشد که نیازمند سیاستگذاری صحیح از سوی وزارت بهداشت در این حوزه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/5/5 | پذیرش: 1401/8/14 | انتشار: 1402/3/10