دوره 7، شماره 3 - ( پاییز 1400 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 77-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghahremanlo M, Hasani A A, Forati H. A model for productivity evaluation of hospital units based on data envelopment analysis and fuzzy best-worst. JMIS 2021; 7 (3) :69-77
قهرمانلو محمد، حسنی علی اکبر، فراتی حسن. ارائه مدلی جهت ارزیابی بهره‌وری واحدهای بیمارستانی مبتنی بر تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها و بهترین- بدترین فازی. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1400; 7 (3) :69-77

گروه مدیریت دولتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
هدف: امروزه شکاف‌های بزرگی بین توان بالقوه نظام سلامت و عملکرد کنونی آن‌ وجود دارد که این امر ضرورت ارائه یک مدل ارزیابی عملکرد و بهره‌وری برای بخش بهداشت و درمان را توجیه می‌کند. هدف این تحقیق ارائه مدلی جهت ارزیابی بهره‌وری واحدهای بیمارستانی مبتنی بر تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها و بهترین- بدترین فازی است.
روش‌ها: پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی است. این پژوهش در سال 1398 انجام شده است. .برای این منظور، تعداد 12 بیمارستان تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی تهران به ‌عنوان نمونه موردی تحقیق انتخاب شده است. روش بهترین- بدترین فازی جهت شناسایی معیار‌های تأثیرگذار بر ارزیابی بهره‌وری بیمارستان مبتنی بر نظرات کارشناسان به کار گرفته شد، سپس با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها، بهره‌وری هر واحد بیمارستانی با استفاده از معیار‌های تعیین شده محاسبه شده است. داده‌های تحقیق از سالنامه آماری دانشگاه علوم پزشکی تهران طی سال 1391 تا 1395 برداشت شده است و در بستر نرم‌افزار GAMS صورت پذیرفته است.
نتایج: نتایج به ‌دست ‌آمده نشان می‌دهد که بیمارستان‌ فارابی، روان‌پزشکی روزبه و بیمارستان بهارلو به ترتیب با میانگین 1، 0/94، 0/669 دارای بیشترین میزان کارایی و بیمارستان جامع بانوان آرش، ‌فارابی و بیمارستان ضیائیان به ترتیب با 0/64، 0/61، 0/56 دارای بیشترین میزان اثربخشی و بیمارستان ‌فارابی، جامع بانوان آرش و بیمارستان ضیائیان به ترتیب با 1/7، 1/3، 1/1 دارای بیشترین میزان بهره‌وری طی دوره بررسی شده می‌باشند.
نتیجه‌گیری: نمرات کارایی، اثربخشی و بهره‌وری اکثر بیمارستان‌ها دارای نوسان بوده و روند رو به رشدی ندارند. این نشان می‌دهد که اگرچه اکثر بیمارستان‌ها به دنبال بهبود کیفیت خدمات خود هستند، اما باید اقدامات جدی‌تری انجام دهند.
دریافت: 1400/2/11 | پذیرش: 1400/8/9 | انتشار: 1400/7/10