دوره 6، شماره 3 - ( پاییز 1399 )                   جلد 6 شماره 3 صفحات 43-34 | برگشت به فهرست نسخه ها

Imani B, Nasiri S, Sadoughi F. Developing a minimum data set for malnutrition in children under five years. JMIS 2020; 6 (3) :34-43
ایمانی بهناز، نصیری سمیه، صدوقی فرحناز. طراحی مجموعه حداقل داده سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال. اطلاع‌رسانی پزشکی نوین. 1399; 6 (3) :34-43

گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع‌رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران.
هدف: برای شناسایی علل اصلی سوءتغذیه در کودکان نیاز به جمع‌آوری داده­های باکیفیت و یکپارچه‌ در سطح ملی می­باشد که این امر ضرورت ایجاد مجموعه حداقل داده را می‌طلبد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف طراحی مجموعه حداقل داده سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال انجام شده است.
روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش کمی در سال 1398 در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول با روش توصیفی- تطبیقی، عناصر داده مورد نیاز در سامانه‌های ملی و بین‌المللی مربوط به سوءتغذیه کودکان مقایسه شد.
 در مرحله دوم MDS اولیه طراحی و سپس با روش دلفی در دو راند توسط خبرگان اعتبارسنجی شد. جامعه پژوهش 30 نفر از افراد خبره با تخصص تغذیه و کودکان بود که به‌صورت غیرتصادفی هدفمند مبتنی بر معیار انتخاب شدند. در نهایت، مواردی که توافق جمعی بالای 75 درصد را کسب نمودند در MDS منظور شدند. داده با استفاده از آمار توصیفی و نرم‌افزار Excel تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: MDS تائید شده برای سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال دارای 56 عنصر داده و 7 زیرمجموعه شامل رشد کودک، جمعیت شناختی و مدیریتی، معاینات بالینی، تشخیصی، وضعیت تغذیه، تاریخچه پزشکی و آزمایش‌ها بود.
نتیجه‌گیری: ایجاد MDS نقش مهمی در بهبود کیفیت مدیریت اطلاعات و تشخیص به موقع سوءتغذیه کودکان دارد. به منظور گردآوری داده یکسان، دستیابی به  سیستم اطلاعات یکپارچه و تسهیل تبادل داده سوءتغذیه، پیشنهاد می­شود که از این MDS استفاده شود.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/6/15 | پذیرش: 1399/9/20 | انتشار: 1399/9/20