مقدمه: یکی از مسائل موجود در نشر کتابهای حوزه علم اطلاعات و دانششناسی، عدم تعادل موضوعی در کتابهای منتشر شده این حوزه میباشد. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی وضعیت نشر کتاب در حوزه علم اطلاعات و دانششناسی در فاصله سالهای 1390-1381 در ایران میباشد.
روش ها: روش پژوهش پیمایشی ـ تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات، سیاههوارسی بوده است. جامعه آماری 632 عنوان کتاب منتشر شده در حوزه علم اطلاعات و دانششناسی طی سالهای 1381 تا 1390 را در بر میگیرد که از طریق جستجو در سایت کتابخانه ملی و بر اساس مولفههایی نظیر موضوع، سال انتشار، مترجم، مؤلف و ناشر انتخاب شدند. برای تحلیل دادهها از نرمافزار Excel و آمار توصیفی استفاده شد.
یافتهها: در سال1390 بیشترین کتاب تألیفی و سال 1385 بیشترین کتاب ترجمه منتشر شده است. نسبت کتابهای تألیفی به ترجمهشده بیشتر است. رحیم علیجانی پرکارترین نویسنده و حمید محسنی پرکارترین مترجم هستند. فعالترین ناشر، نشرکتابدار و بیشترین کتابها در گرایش موضوعی فناوری اطلاعات و ارتباطات منتشر شدهاند.
نتیجهگیری: وضعیت نشر کتاب در حوزه علم اطلاعات و دانششناسی از رشد صعودی برخوردار بوده، اما برخی از گرایشهای موضوعی مانند مجموعهسازی، آزمونها و خلاصه مباحث درسی و مدیریت کتابخانه مورد غفلت قرار گرفته و نیاز به توجه بیشتری دارند. بنابراین ضروری است که مؤلفان و مترجمان فعال در این حوزه به منظور رفع خلاهای موجود، به تمامی گرایشهای موضوعی به ویژه آنهایی که کمتر رشد یافتهاند، بپردازند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |