خدری معصومه، قاضی سعیدی مرجان، شیخ طاهری عباس، زارعی جواد. ارتباطسنجی وضعیت اجتماعی- اقتصادی بیماران سوختگی و حیات با استفاده از تکنیکهای دادهکاوی. اطلاعرسانی پزشکی نوین. 1396; 3 (2) :18-25
URL: http://jmis.hums.ac.ir/article-1-104-fa.html
گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (5929 مشاهده)
هدف: سوختگی در تمام جوامع یک چالش عمده بهداشتی است و با توجه به اینکه دادهکاوی علم جدیدی است این مطالعه با هدف ارتباط سنجی وضعیت اجتماعی- اقتصادی بیماران سوختگی و حیات، با استفاده از تکنیکهای دادهکاوی انجام گرفت. تا رابطه معنادار بین وضعیت اقتصادی و اجتماعی افرادی که دچار سوختگی میشوند با نتیجه درمان آنها را مشخص میکند.
روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی و به صورت گذشتهنگر است. جمعیت مورد مطالعه 553 نفر شامل تمامی بیماران سوختگی بزرگسال بستری شده در بیمارستان آیتالله طالقانی اهواز در سالهای 1390-1388 می باشد. دادهها از طریق چکلیست و پرسشنامه جمعآوری گردید و با استفاده از نرمافزار IBM SPSS Modeler و از طریق الگوریتمهای دادهکاوی C5. 0 و CHAID و C&R مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جهت ارزیابی مدل ها از ماتریس سردرگمی استفاده شد.
نتایج: مدل پیشبینی برای پیامد سوختگی بیماران که توسط الگوریتمهای منتخب به دست آمد شامل عامل سوختگی، شغل، کپسول در خانه، منطقه سکونت، میزان درآمد، قصد، جنس و تحصیلات می باشند. در مقایسه صحت الگوریتمها، بیشترین صحت مربوط به الگوریتم C&R (87/0)، بیشترین ویژگی مربوط به الگوریتم CHAID (98/0) و بیشترین حساسیت مربوط به الگوریتم C&R (50/0) می باشد. با توجه به برتری مدل C&R در مقایسه صحت و حساسیت مدلها، این مدل به عنوان مدل برتر شناخته شد.
نتیجهگیری: با توجه به میانگین صحت مدلهای پیشنهادی، مدلهای دادهکاوی C5. 0 و CHAID و C&R معتبر هستند. نتایج این مطالعه میتواند برای پیشبینی تأثیر عوامل اجتماعی-اقتصادی بر روی پیامد سوختگی مفید باشد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1395/11/11 | پذیرش: 1397/1/5 | انتشار: 1397/1/5