هدف: با توجه به غافلگیری پاندمی کووید ۱۹ و سرمایهگذاری اجباری و فوری بر ارائه آموزشهای دانشگاهی به صورت مجازی، سنجش عملکرد اعضای هیاتعلمی از اهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه با هدف طراحی و روانسنجی پرسشنامه سنجش عملکرد اعضای هیاتعلمی در ارائه آموزشهای مجازی انجام شد.
روشها: مطالعه توصیفی است روی ۱۶۱ نفر از اعضای هیاتعلمی دانشگاههای علوم پزشکی کشور در سال ۱۴۰۰ انجام شد. دانشگاهها به روش تصادفی طبقهای و اساتید به روش غیرتصادفی انتخاب شدند. از طریق سامانه معاونت آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی و دسترسی به کارنامه علمی اساتید، آدرس ایمیل اعلام شده در رزومه برای ارسال لینک فرمت الکترونیک پرسشنامه استخراج شد. در مراحل مختلف اجرا روایی صوری، روایی محتوا، روایی ملاکی، تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی به روش آلفایکرونباخ و دو نیمه کردن سنجش شد. برای گزارش دادهها از آمارههای توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون، آزمونهای t استودنت و آنالیز واریانس یکطرفه در نرمافزارSPSS استفاده شد.
نتایج: یافتههای روانسنجی پرسشنامه، حاکی از روایی صوری (بین ۵۸/۴ تا ۸۳/۴)، محتوایی (۷۰/۰CVR=، ۸۵/۰CVI=، ۷۰/۰CVR=) و ملاکی (۰۰۰۱/۰>P-Value) قابل قبول دارد. در یافتههای تحلیل عاملی اکتشافی، ۴ عامل از جمله ایجاد مشوق، مشارکت و نظمدهی، ارزیابی یادگیری، و مهارت حرفهای شناسایی شد که در مجموع ۱۸/۶۵ درصد واریانس مشترک را تبیین کردند. همسانی درونی پرسشنامه به روش آلفایکرونباخ ۸۹۷/۰ و ضریب گاتمن در روش دو نیمه کردن ۸۷۳/۰ محاسبه شد.
نتیجهگیری: با توجه به روایی و پایایی قابل قبول پرسشنامه مورد مطالعه، این ابزار میتواند برای ارزشیابی عملکرد اعضای هیاتعلمی در ارائه آموزشهای مجازی توسط نظامهای ارزشیابی آموزشی و همچنین توسط پژوهشگران برای سنجش عوامل موثر بر عملکرد اساتید در ارائه آموزشهای مجازی استفاده شود.