جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای مهدی‌پور

جهان‌پور علی‌پور، یوسف مهدی‌پور، پژمان شیبانی نسب،
دوره ۵، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده

هدف:داده‌های باکیفیت پیش‌نیاز ارائه خدمات مراقبت سلامت باکیفیت است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی کیفیت داده‌های سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شده است.
روش‌ها: پژوهش حاضر کاربردی بوده و به ‌صورت توصیفی- مقطعی در سال ۱۳۹۷ انجام شد. جامعه پژوهش شامل کاربران سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی پنج بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود. در این پژوهش روش نمونه‌گیری آسان و در دسترس برای انتخاب ۳۰۰ نفر از کاربران استفاده شد. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه محقق‌ساخته گردآوری و با نرم‌افزار SPSS و آمارهای توصیفی تحلیلی تجزیه‌وتحلیل شد.
نتایج: میانگین ابعاد قابلیت دسترسی (۳۵/۶۱±۷/۱)، مربوط بودن (۰۱/۱۸±۷/۱)، امنیت (۰۷/۳۹±۷/۱)، قابل‌فهم بودن (۱۶/۲۳±۷/۱)، نمایش موجز (۱۲/۳۲±۷/۱)، سادگی عملیات (۱۲/۲۰±۷/۱) و تفسیرپذیری (۲۱/۰۹±۷/۱) بود. میانگین ابعاد عینی بودن (۸۶/۳۳±۶/۱)، اعتبار عمومی (۶۵/۳۳±۶/۱)، تناسب حجم داده‌ها (۹۳/۴۳±۶/۱)، باورپذیری (۸۸/۳۶±۶/۱)، بهنگام بودن (۸۰/۴۹±۶/۱)، کامل بودن (۷۴/۲۲±۶/۱)، همسانی نمایش (۸۷/۲۹±۶/۱) و صحت داده‌ها (۶۹/۱۵±۶/۱) کمتر از میانگین ۷ و از میانگین کل ۱۰ بود. بین تمامی ابعاد مورد ارزیابی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت (۰/۰۵P-Value<
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه تمامی ابعاد در سطح مطلوب یا نسبتا مطلوب قرار داشتند، بنابراین توجه و بهبود کیفیت داده‌های موجود در سیستم‌های اطلاعات بیمارستانی ضروری به نظر می‌رسد.

افسانه کریمی، یوسف مهدی‌پور، سعید ابراهیمی، جهان‌پور علی‌پور،
دوره ۸، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف گردشگری پزشکی به‌عنوان یک صنعت فعال به توسعه پایدار و رشد اقتصاد کشورها کمک می‌کند. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه کارکنان نسبت به وضعیت مرکز چشم‌پزشکی جنوب شرق ایران در جذب گردشگر پزشکی انجام شد. 
روش ها این پژوهش توصیفی‌تحلیلی در بیمارستان چشم‌پزشکی الزهرا (س) زاهدان در سال ۱۳۹۸ انجام شد. جامعه پژوهش، کارمندان اداری و بالینی بیمارستان بودند. با استفاده از روش سرشماری برای نمونه‌گیری، ۷۵ نفر در پژوهش مشارکت کردند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسش‌نامه محقق‌ساخته‌ای بود که روایی و پایایی آن سنجیده شد. پایایی پرسش‌نامه با آلفای کرونباخ ۰/۸۳ تأیید شد. برای تحلیل داده‌ها از میانگین، انحراف معیار و آزمون‌ تی مستقل و نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۲ استفاده شد. معیار قضاوت P کمتر از ۰/۰۵ بود.
یافته ها میانگین امتیاز دیدگاه جامعه پژوهش درمورد امکان جذب گردشگر در مرکز مورد‌مطالعه ۰/۶±‌ ۳/۵ بود. در میان ابعاد مورد‌مطالعه، وضعیت عمومی (۰/۷±‌۳/۷) و وضعیت تجهیزات و زیرساخت (۰/۶±‌۳/۷) بیشترین میانگین امتیاز و وضعیت جغرافیایی (۰/۹±‌۲/۸) کمترین امتیاز را از دیدگاه پرسنل به دست آوردند.
نتیجه گیری امکان جذب گردشگر در قطب چشم‌پزشکی جنوب شرق ایران از دیدگاه جامعه پژوهش در حد متوسط بود. معرفی مکان‌های تاریخی و همچنین جاذبه‌های گردشگری استان در وب‌سایت مرکز و هماهنگی با شرکت‌های گردشگری برای برگزاری تورهای تفریحی متناسب با وضعیت اقلیمی استان، ایجاد منوی انتخاب غذا و بهبود سطح کیفی غذاهای بیماران متناسب با فرهنگ گردشگران پزشکی و همچنین تقویت وب‌سایت مرکز هم از نظر محتوا و هم از نظر فنی و سه‌زبانه کردن آن می‌تواند در ارتقای وضعیت این مرکز و جذب بیشتر گردشگران پزشکی مؤثر باشد. 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Modern Medical Information Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb