۷ نتیجه برای داوری دولت آبادی
فرحناز صدوقی، مریم احمدی، مهربان شاهی، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: اطلاعات در هر لحظه به طور فزایندهای در حال تغییر و تولید است. از آنجا که در ایران جمعیت سالمندی رو به افزایش است، مدیران به دادههای واقعی و به هنگام در موقع تصمیمگیری نیازمندند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سیستم اطلاعات مدیریت سلامت سالمندان ایران انجام گرفت.
روش ها: این پژوهش یک مطالعه کیفی است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه مستندات وزارت بهداشت و دبیرخانه شورای عالی سالمندان در گام اول و کلیه اعضای هیات علمی طب سالمندان، مدیریت اطلاعات سلامت و مدیریت خدمات سلامت در گام دوم بودند. ابزار گردآوری در گام اول، فرم جمعآوری داده و در گام دوم، راهنمای مصاحبه بود. روش نمونهگیری هدفمند، گلوله برفی تا رسیدن به اجماع بود. در نهایت، یادداشتها و مصاحبهها جمعبندی شده و مورد تحلیل چارچوبی قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد، مستندسازی در کلیه مراکز بهداشتی و درمانی دستی است، گردش داده به صورت غیر مکانیزه صورت میگیرد و تحلیل و گزارش دهی دادهها کاغذی انجام میشود. در نهایت اطلاعات با تأخیر در اختیار تصمیمگیرندگان قرار میگیرد.
بحث و نتیجهگیری: متولی سلامت در ایران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که باید زیر ساخت مناسب را برای ایجاد سیستم یعنی ورود، پردازش و بازیابی اطلاعات سالمندان ایجاد کند. با توجه به جمعیت سالمندی، پیادهسازی سیستم اطلاعات مدیریت سلامت سالمندان در اولویت برنامههای این وزارت قرار دارد.
مریم یوسف زاده، محسن آزاد، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: پزشکی از راه دور عبارت است از استفاده از فنآوری اطلاعات جهت تبادل اطلاعات پزشکی و ارائه خدمات به طوریکه میان بیمار و تیم پزشکی ارتباط برقرار گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه دانشجویان دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی درباره اجرای پزشکی از راه دور در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان است.
روش ها: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، ۳۰۶ نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی به روش نمونهگیری تصادفی طبقهای در سال ۱۳۹۴ انتخاب شدند. پرسشنامه به کار رفته دارای دو بخش بود. بخش اول اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم میزان استفاده افراد از فنآوری اطلاعات را در برمیگرفت. پایایی پرسشنامه توسط آلفا کرونباخ ۸۰ درصد به دست آمد و روایی آن توسط صاحبنظران مورد تائید قرار گرفت. دادههای جمعآوری شده در هر گروه به کمک آزمونهای آماری T-test و Anova برای متغیرهای کمی و Man-Whitney U-test و Kruskal-Wallis برای متغیرهای رتبهای و Chi-squared test برای متغیرهای کیفی با نسخه ۱۹ نرمافزار آماری SPSS تحلیل شد.
یافتهها: ارتباط معناداری بین جنس و عوامل محیطی و ذینفعان، بین دانشکده و حیطه استفاده با سن و عوامل سازمانی، تکنولوژی، ذینفعان، سواد اطلاعاتی و محیطی وجود داشت.
نتیجهگیری: دانشجویان هر دو دانشکده به وجود چشمانداز در حیطه سازمانی اهمیت بیشتری دادند و دسترسی به اینترنت پرسرعت، از عوامل تکنولوژی بیشترین کاربرد را داشته است.
سیما ترکی زاده، زهرا سلطانیان، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۶ )
چکیده
مقدمه: سطح آگاهی افراد موجب تغییر نگرش آنان شده و بر رفتارهای خودمراقبتی شامل پیشگیری و تشخیص زودرس تأثیر میگذارد و در نهایت باعث کاهش مرگومیر افراد میشود. مطالعهی حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان دختر دانشکده پرستاری، مامایی و پیراپزشکی بندرعباس در زمینه سرطان پستان انجام گرفت.
روش ها: در این پژوهش مقطعی، است که ۲۵۳ نفر از دانشجویان، به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری شامل پرسشنامهی استانداردی بود که روایی و پایایی آن در مطالعهای دیگر تائید شده بود. جهت تحلیل دادهها از نسخه ۱۹ نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد بیشتر افراد (۶۱ درصد) نمره آگاهی متوسط داشتند. ۳/۷۴ درصد دانشجویان از علائم هشداردهنده سرطان پستان آگاهی داشتند. نیمی از افراد (۵۱ درصد) از روش خودآزمایی پستان آگاهی داشتند ولی فقط ۳۷ درصد از افراد یک بار در ماه به طور منظم این خودآزمایی را انجام میدادند و ۶/۴۱ درصد از افراد، یک بار در سال برای معاینه به پزشک مراجعه میکردند. سهلانگاری (۶/۳۴ درصد)، بیشترین علت عدم انجام خودآزمایی پستان و نداشتن احساس مشکل (۲/۲۹ درصد)، بیشترین علت عدم مراجعه به پزشک بود.
نتیجهگیری: با توجه به پایین بودن سطح آگاهی دانشجویان در مورد روشهای تشخیص زودرس سرطان پستان توصیه میشود که دستاندرکاران خدمات بهداشتی درمانی و اساتید دانشگاه در جریان این امر قرار گرفته و راهکارها و برنامههای آموزشی مناسبی در راستای افزایش سطح آگاهی و عملکرد دانشجویان دختر، در نظر گرفته شود.
فاطمه السادات هاشمی ششده، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
هدف: با تغییرات ایجادشده در سیستم مراقبت بهداشتی درمانی، نیاز به سیستم اطلاعات یکپارچهای است تا بتواند نیازهای افراد را برای ارایه خدمات برآورده سازد و از ارایه خدمات بهداشتی پشتیبانی نماید. ارزیابی این سیستمها منجر به اصلاح و توسعه آن و افزایش کارایی و اثربخشی بیمارستان میگردد. این مطالعه باهدف ارزیابی سیستم اطلاعات بیمارستانی بیمارستان شهید محمدی شهر بندرعباس از دیدگاه کاربران در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت.
روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری ۵۴۶ نفر از کارکنان بیمارستان بود و با استفاده از جدول مورگان حجم نمونه ۲۲۵ نفر برآورد شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی توسط کارشناسان مورد تأیید قرار گرفت و پایایی این پرسشنامه توسط آلفاکرونباخ (۸۷۹/۰) به دست آمد، جهت تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS و آمار توصیفی و آزمونهای واریانس یکطرفه، پیرسون و کای اسکوئر استفاده شد.
نتایج: در این مطالعه پرستاران بیشترین استفادهکنندگان از سیستم HIS بودند. ۱/۸۵ درصد افراد تحت مطالعه اعلام نمودند که اجرای HIS باعث افزایش دقت عمل افراد نسبت به قبل شده و ۸/۵۳ درصد بیان داشتند که اجرای HIS باعث کاهش حجم کار افراد نسبت به قبل گردیده است. ۵/۵۹ درصد افراد بیان نمودند که اجرای HIS موجب کاهش کاغذبازی نسبت به قبل شد.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد HIS حاکم بر سازمان در حد مطلوبی بوده اما نیاز به توجه بیشتر مدیران به نظرات کاربران در راستای ارتقای این سیستمها میباشد.
کبری کهنوجی، راشل قاسمی، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۴، شماره ۱ - ( بهار و تابستان ۱۳۹۷ )
چکیده
هدف: توسعه علمی هر کشور از طریق سنجش فعالیتها و تولیدات علمی پژوهشگران آن کشور مورد بررسی قرار میگیرد. این پژوهش با هدف ارزشیابی فعالیتهای پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان براساس شاخصهای معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد.
روشها: در این پژوهش توصیفی کاربردی، دادههای مورد مطالعه کلیه فعالیتهای پژوهشی انجام شده در دانشگاه در سال ۱۳۹۳ بود. دادهها براساس مدارک و مستندات موجود در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه جمعآوری و در سامانه ارزشیابی دانشگاههای علوم پزشکی کشور ثبت گردید. ارزشیابی فعالیتهای پژوهشی دانشگاه در قالب محورهای تولید و انتشار دانش، حاکمیت و رهبری، توانمندسازی و تحقیقات دانشجویی انجام شد.
نتایج: پس از نهایی شدن نتایج داوریها، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با کسب ۶۳۹۳/۹۸ امتیاز در میان ۲۳ دانشگاه تیپ ۲، رتبه ۱۷ و در بین ۵۰ دانشگاه علوم پزشکی کشور رتبه ۲۰ را کسب نمود. کل امتیاز پژوهشی دانشگاه در چهار محور اصلی مورد ارزیابی ۶۳۹۳/۹۸ بود .
نتیجهگیری: فعالیتهای پژوهشی در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان روند افزایشی داشته است اما با توجه به تغییر سیاستهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در جهت افزایش کیفیت فعالیتهای تحقیقاتی و اهمیت همسو بودن برنامههای تحقیقاتی دانشگاه با سیاستهای وزارت متبوع، دانشگاه میتواند با تغییر اهداف و برنامههای تحقیقاتی خود و تمرکز بر بهبود کیفیت تحقیقات و همچنین فراهم نمودن بسترهای مناسب در جهت ارتقا تولیدات علمی با کیفیت گام بردارد.
شعله زکیانی، ثریا ضیایی، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده
هدف: نظریه در هر حوزه علمی از جمله علم اطلاعات و دانششناسی اهمیت ویژهای دارد. پژوهش حاضر درصدد مقایسه میزان استفاده از نظریه بین فصلنامه کتابداری و اطلاعرسانی و فصلنامه تحقیقات اطلاعرسانی و کتابخانههای میباشد.
روشها: پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوای مقولهای از طریق وبسایت فصلنامههای کتابداری و اطلاعرسانی و تحقیقات اطلاعرسانی و کتابخانههای عمومی صورت گرفت. تمامی مقالات دو فصلنامه اعم از پژوهشی، مروری، کوتاه، نامه به سردبیر و ... به ترتیب ۴۰۴ و ۳۴۰ فقره طی سالهای ۱۳۹۷-۱۳۸۸ جامعه پژوهش تحقیق را تشکیل دادند. ابزار گردآوری دادهها سیاهه وارسی بود. جهت جستجوی اطلاعات از واژگان نظریه، مدل، الگو و پارادایم استفاده شد. هر مورد در هر مقاله تنها یکبار شمارش گردید. دادهها با نرمافزار Excel تجزیه و تحلیل شد
نتایج: نتایج نشان داد که با وجود آنکه تعداد مقالات فصلنامه کتابداری و اطلاعرسانی از فصلنامه تحقیقات اطلاعرسانی و کتابخانههای عمومی ۱۰۰ مقاله کمتر بود اما میزان استفاده آن از کلیدواژههای منتخب بیشتر بود. همچنین این تحقیق میانگین میزان استفاده از نظریه در فصلنامههای تحقیقات اطلاعرسانی و کتابخانههای عمومی و کتابداری و اطلاعرسانی را به ترتیب ۳۷ و ۴۵ درصد اعلام کرده است.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج نشریات حوزه کتابداری و بطور عام تمامی حوزهها در انتخاب مقالات خود که به مقالاتی که به مفاهیم بنیادین علوم پرداختهاند، بهای بیشتری داده و در پذیرش آنها این موضوع را مدنظر قرار دهند. استناد به نظریه و واژگان مشابه در مقالات محققین بایستی مدنظر باشد تا کمک شایانی به تکوین فلسفه علم کتابداری، پیشرفت، شناخت و توسعه آن بیانجامد.
نسرین داوری دولت آبادی، فاطمه زهرا چارکی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ ۱۴۰۳ )
چکیده
هدف: با توجه به پیشرفت های فناوری و اهمیت سواد دیجیتال در زندگی روزمره، این مطالعه به بررسی تأثیر سواد دیجیتال بر قصد کارآفرینی دانشجویان رشته فناوری اطلاعات سلامت پرداخته است. هدف آن تعیین نقش سواد دیجیتال در بهره مندی از فرصت ها و توسعه ایده های کسب وکار است.
روش ها: مطالعه حاضر، از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی، در سال ۱۴۰۳ در دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان انجام شد. داده های سواد دیجیتال و قصد کارآفرینی دانشجویان از طریق پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS به صورت توصیفی و استنباطی تحلیل شد. برای تعیین رابطه بین متغیرهای سواد دیجیتال و قصد کارآفرینی، همبستگی و رگرسیون و برای تعیین میزان مهارتها از آزمون های فرض آماری مرتبط با میانگین جامعه استفاده شد.
نتایج: نتایج نشان داد که دانشجویان در برخی از ابعاد سواد دیجیتال نمره بالاتر از سطح میانگین سه کسب کرده اند؛ مانند بعد امنیت شخصی )۳۸۰۰/ ۳(، بعد انتقادی )۳۴۴۰/ ۳( و بعد مهارت ارتباطی )۳۲۵۰/ ۳(، اما در مهارت اطلاعاتی نیازمند تقویت هستند )۳۴۸۰/ ۲(. همبستگی بین سواد دیجیتال و قصد کارآفرینی، نشان دهنده یک رابطه ضعیف و غیر معنادار بود (۰/۰۵>p)؛ و فقط مهارت انتقادی (۲/۱۲۷=t، ۰/۰۳۹=P) تأثیر معناداری بر قصد کارآفرینی داشت. این یافته ها نشان می دهد که عوامل دیگری نیز مؤثرند و در این رابطه دخالت دارند.
نتیجه گیری: سواد دیجیتال به تنهایی برای ایجاد قصد کارآفرینی کافی نیست. دانشگاه ها باید با برنامه های آموزشی هدفمند، مهارت های سواد دیجیتال و انگیزه های کارآفرینی را تقویت کنند. همچنین، تحقیقات آینده باید با حجم نمونه بزرگتر و بررسی عوامل میانجی انجام شود.