جستجو در مقالات منتشر شده


۵ نتیجه برای جمال

نرگس ذاکری زیارتی، مهشید سرافراز، مهسا پیشدار، زهرا جمالی، مریم منتصری،
دوره ۲، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۹۵ )
چکیده

مقدمه: ﺷﻨﺎﺧﺖ ﺍﻧﮕﻴﺰﻩ‏ﻫﺎﻱ ﺷﻐﻠﻲ افراد ﻭ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺁﻥ‏ﻫﺎ، ﻣﻲ‏ﺗﻮﺍﻧﺪ ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ ﻋﺎﻣﻞ ﺑﺴﺘﺮﺳﺎﺯ ﻭ ﻣﺤﺮﮎ ﺍﻓﺰﺍﻳﺶ ﺍﺛﺮﺑﺨﺸﻲ ﻭ ﮐﺎﺭﺍﻳﻲ ﺩﺭ ﺍﺭﺍﺋﻪ ﻣﻄﻠﻮﺏ ﺧﺪﻣﺎﺕ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﻲ ﺩﺭﻣﺎﻧﻲ، کمک ﺷﺎﻳﺎﻧﻲ ﺑﻪ ﺍﺭﺗﻘﺎء ﺳﻄﺢ ﺳﻼﻣﺖ ﺟﺎﻣﻌﻪ ﻧﻤﺎﻳـد. هدف از این پژوهش تعیین عوامل مرتبط با انگیزش شغلی، شاغلین بخش فناوری اطلاعات و مدارک‏ پزشکی در بیمارستان‏های آموزشی شهر بندرعباس در سال ۱۳۹۴ است.
روش‏ها: مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان بخش فناوری اطلاعات و مدارک‏ پزشکی بیمارستان‏های آموزشی درمانی شهر بندرعباس است. داده‏ها به روش سرشماری و از طریق پرسشنامه‏ای محقق ساخته که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی بررسی شده بود، جمع‏آوری گردید. ﺍﻳﻦ ﭘﺮﺳﺶﻧﺎﻣﻪ ﺩﺭ ﺩﻭ ﺑﺨﺶ ﺍﻃﻼﻋـﺎﺕ ﺩﻣﻮﮔﺮﺍﻓﻴـﮏ ﻭ ﻋﻮﺍﻣﻞ ﻣﺆﺛﺮ ﺑـﺮ ﺍﻳﺠـﺎﺩ ﺍﻧﮕﻴﺰﺵ شغلی شامل سه حیطه عوامل فیزیکی، رفاهی و روانی بود. از نسخه ۲۱ نرم افزار SPSS جهت تحلیل داده‏ها استفاده شد، ﻧﻤـﺎﻳﺶ ﺩﺍﺩﻩ‏ﻫﺎ ﺑﺎ ﺁﻣﺎﺭ ﺗﻮﺻﻴﻔﻲ ﻭ ﺑﺮﺭﺳﻲ ﺍﺳﺘﻘﻼﻝ ﻳـﺎ ﻭابستگی ﻣﺘﻐﻴﺮﻫـﺎﻱ موجود در پژوهش با آزمون ناپارامتری Kruskal-Wallis مورد سنجش قرار گرفت.
یافته‌ها: از میان عوامل موثر بر انگیزش شغلی به ترتیب عوامل فیزیکی ۹ درصد و عوامل رفاهی ۱۹ درصد و عوامل روانی با ۷۲ درصد بیشترین اهمیت را در بین کارکنان مدارک‏پزشکی و فناوری اطلاعات داشته‏اند. میان خصوصیات دموگرافیک و عوامل موثر بر انگیزش شغلی رابطه معنی‏داری یافت نشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج تحقیق، عوامل روانی بیشترین اهمیت را بین کارکنان مدارک‏پزشکی و فناوری اطلاعات دارا هستند. لذا شناسایی و پرداختن به این عوامل انگیزشی که نسبت به سایر عوامل بسیار کم هزینه‏تر و دستیابی به آن راحت‏تر است، از سوی مدیران عالی‏رتبه، کمک شایانی به پیشرفت هرچه بیشتر امر مستندسازی بیمارستانی خواهد کرد.


معصومه آگاهی، مرضیه معراجی، جمشید جمالی، مهدی یوسفی، سمیه فضائلی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۹ )
چکیده

هدف: با توجه به اهمیت ارزیابی مستمر پرونده‌های پزشکی برای برآوردن نیازهای ذینفعان و عدم وجود ابزار جامع در این زمینه، مطالعه حاضر با هدف مقایسه تطبیقی شاخص‌های ارزیابی کمی پرونده‌های پزشکی بستری و اعتباریابی ابزار پیشنهادی انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه مقطعی به روش توصیفی- تطبیقی در سال ۱۳۹۸ انجام پذیرفت. چک‌لیست‌های ارزیابی کمی پرونده‌های پزشکی از طریق مرور مقالات و دستورالعمل‌های مرتبط با استفاده از جستجوی اینترنتی در Google و Google Scholar و پایگاه‌های اطلاعات علمی مانند Scopus، Science Direct، PubMed، SID وIran DOC  تدوین شد. جهت جستجو از کلیدواژه‌های مرتبط با ارزیابی کمی پرونده پزشکی استفاده گردید. ابزار اولیه به روش دلفی در یک راند از ۱۰ نفر از اعضای هیئت‌علمی فناوری اطلاعات سلامت نظرسنجی شد و جلسه گروه کانونی برای بررسی قابلیت اجرای ابزار انجام پذیرفت. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Excell تجزیه‌وتحلیل شدند.
نتایج: تعداد ۵۱ چک‌لیست بیمارستانی، ۴۴ مقاله و ۱۰ دستورالعمل ملی و بین‌المللی مرتبط بررسی گردید. براساس فراوانی و اهمیت شاخص‌های مورد بررسی در این منابع، ابزار پیشنهادی ارزیابی کمی پرونده در چهار سطح تدوین گردید. بعد از توافق سنجی دلفی و جلسه تمرکز گروهی در نهایت ابزار با ۲۰ شاخص برای ارزیابی و سطح‌بندی پرونده‌ها و در چهار سطح قرمز (دارای خطاهای اساسی)، نارنجی (دارای خطاهای ماژور)، زرد (دارای خطاهای مینور) و سبز (عدم وجود خطاهای مذکور) ارائه گردید.
نتیجه‌گیری: به کارگیری ابزار ارائه ‌شده در این مطالعه به دلیل دارا بودن ویژگی اولویت‌بندی بین شاخص‌ها و سطح‌بندی خطاها جهت ارزیابی، مقایسه و پیگیری بهبود مستندسازی پرونده‌های بستری در بخش‌های مختلف برحسب اولویت‌های مربوط به مستندسازی پیشنهاد می‌شود.


حلیمه جمال، سمیه فضائلی، زهرا ابن حسینی، حامد تابش، مهناز صمد بیک، سانازسادات محمودیان، مرضیه معراجی،
دوره ۶، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۹ )
چکیده

هدف: امروزه ارزیابی سیستم های اطلاعاتی از سمت موضوعات فنی به سمت موضوعات انسانی و سازمانی متمرکز شده‌اند. برای ارزیابی روابط متقابل بین این سه  بعد در سیستم‌های سلامت، چارچوب ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری در سال ۲۰۰۶ پیشنهاد گردید. بنابراین این پژوهش با هدف شناسایی معیارهای دقیق ارزیابی سیستم ها براساس این مدل انجام گردید.
منابع اطلاعات یا داده‌ها : در حوزه معیارهای ارزیابی سیستم‌های اطلاعات سلامت با چارچوب ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری از سال ۲۰۰۶ الی ۲۰۱۹ مقالات در پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed،Scopus و پایگاه‌های اطلاعاتی فارسی بانک اطلاعات نشریات کشور (مگ ایران)، پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی ایران و ایرانداک مورد جستجو قرار گرفت.
روش‌های انتخابی برای مطالعه: مقالات استخراج ‌شده به روش تحلیل محتوی آنالیز گردید. از ۱۰۶۲ مقاله به‌دست‌آمده، مقالات تکراری حذف و با بررسی عنوان، چکیده و متن مقاله موارد غیر مرتبط نیز حذف گردید. در نهایت تعداد ۱۸ مقاله مرتبط و دارای متن کامل مورد استفاده قرار گرفت.
ترکیب مطالب و نتایج: معیارهای سیستم‌های اطلاعات سلامت حاصل از بررسی مطالعات براساس چارچوب ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری شامل ۱۳۰ معیار ارزیابی در چهار بعد فنی (۵۱ معیار)، سازمانی (۳۶ معیار)، انسانی (۳۳ معیار) و سود خالص (۱۰ معیار) بود.
نتیجه‌گیری: در این پژوهش سعی شد که نگاه کاربردی و جامع  به ارزیابی سیستم‌های اطلاعات  سلامت با استفاده از مدل ارزیابی همسویی انسان، سازمان و فناوری فراهم گردد. این مدل قابلیت استفاده برای  کلیه سیستم‌های اطلاعات  سلامت را دارا می‌باشد. نتایج این مرور می‌تواند برای سیاست‌گذاران در حوزه فناوری اطلاعات در شناسایی معیارهای ارزیابی سیستم‌های اطلاعات سلامت  به‌طورکلی مفید باشد.

عاطفه سادات موسوی، مهدی یوسفی، جمشید جمالی، مرضیه معراجی، سمیه فضائلی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده

هدف: مستندسازی پرونده توسط پزشکان در بخش اورژانس اهمیت به سزایی دارد. زیرا تعیین‌کننده خدمات مورد نیاز بیمار در سرویس بعدی می‌باشد. هدف مطالعه، طراحی و اجرای ابزار مناسب برای بررسی سریع مستندسازی پزشکان در بخش اورژانس بود.
روش‌ها: مطالعه حاضر کاربردی و با ترکیبی از روش‌های کمی و کیفی شامل مطالعه مروری و توصیفی - مقطعی و با روش‌شناسی ابزارسازی در سال ۱۳۹۹ انجام شد. ابتدا مرور جامع منابع در Google Scholar، Pubmed، Web of Scince، Scopus، IranDoc و SIDتا سال ۲۰۲۱ انجام گردید. شاخص‌های مستندسازی پزشکان جهت سنجش روایی صوری و محتوایی در اختیار متخصصین مدیریت اطلاعات سلامت، متخصصین طب اورژانس، متخصص پزشکی قانونی و مسئول مدیریت اطلاعات سلامت بیمارستان‌ها قرار گرفت. برای پایایی ابزار از ضریب همبستگی درون طبقه (ICC) استفاده گردید. سپس ۲۳۰ پرونده اورژانس بیمارستان امام‌رضا(ع) مشهد به ‌صورت تصادفی انتخاب و توسط ابزار پیشنهادی بررسی شد. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS   تجزیه ‌و تحلیل شدند.
نتایج: ابتدا ابزاری با ۲۶ شاخص تدوین شد. ضریب همبستگی درون طبقه (ICC) از بررسی آزمون بازآزمون ۳۰ پرونده ۰/۹۸۰ به دست آمد که قابل ‌قبول بود. از بین شاخص‌ها ۱۷ شاخص امتیاز CVI بالاتر از ۰/۷۹ و امتیاز CVR بالاتر از ۰/۷۱۴ کسب کردند و روایی صوری با امتیاز ۳/۵۵ به دست آمد، شاخص‌ها شامل درج مهر و امضا، تاریخ و ساعت، تشخیص‌ها و اقدامات، اصلاح مستندات بود. نتیجه بررسی ۲۳۰ پرونده نشان‌دهنده وضعیت نسبتاً خوب مستندسازی پزشکان اورژانس بود.
نتیجه‌گیری: ابزار پیشنهادی امکان بررسی سریع موارد کلیدی در مستندسازی پزشکان اورژانس را فراهم می‌سازد و از روایی و پایایی بالایی برخوردار است، لذا پیشنهاد می‌شود در بخش اورژانس استفاده گردد.

خلیل کیمیافر، معصومه سرباز، اعظم زنگنه، نفیسه جمال، محمدرضا اعتصامی راد،
دوره ۸، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۱ )
چکیده

هدف سیستم‌های اطلاعاتی بیش از ۳ دهه در سازمان‌های مراقبت‌های بهداشتی مورد استفاده قرار گرفته‌اند، اما موارد موفقیت‌آمیز این سیستم‌ها معمولاً کم است، این موضوع به‌خصوص در مراکز مراقبت سلامت، جایی که سلامت انسان‌ها در میان است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین عامل‌های موفقیت و شکست سامانه بهداشتی سیب در مراکز مراقبت سلامت تربت حیدریه از دیدگاه کاربران این سیستم است.
روش ها این مطالعه نوعی مطالعه توصیفی‌تحلیلی بود که در سال ۱۳۹۶ انجام شد و جامعه پژوهش تمام کاربران سامانه سیب مراکز و پایگاه‌های مراقبت سلامت در شهرستان تربت حیدریه بودند. نمونه‌گیری از بین آن‌ها به روش تصادفی در دسترس انجام گرفت (۱۰۰ نفر). داده‌های مطالعه حاضر با مراجعه حضوری پژوهشگر به پایگاه‌ها و مراکز بهداشتی و ارائه پرسش‌نامه به کاربران سامانه سیب تکمیل شد. داده‌های مطالعه پس از جمع‌آوری و کنترل نهایی با نرم‌افزار SPSS نسخه ۱۸ و ازطریق آمار توصیفی تحلیل شد.
یافته ها نتایج نشان داد بیشترین میانگین نمره عامل‌های موفقیت سامانه سیب از دید کاربران به ترتیب مربوط به عامل‌های اقتصادی (۱/۲۵±۲/۹۸)، عامل‌های سیاسی (۰/۹۱±۲/۹۷) و عامل‌های اخلاقی (۰/۹۱±۲/۹۱) بود و همچنین کمترین میانگین مربوط به عامل‌های فرهنگی (۰/۶۱±۲/۴۳)‌، عامل‌های سازمانی (۰/۵۷±۲/۵۲) و عامل‌های آموزشی (۰/۶۸±۲/۵۹) بود.
نتیجه گیری کاربران در این مطالعه مهم‌ترین عامل موفقیت سامانه را توجه به عامل‌های اقتصادی و هزینه اثربخش بودن سامانه می‌دانستند و در‌عین‌حال یافته‌ها نشان می‌دهد که توجه به سیاست‌گذاری‌های صحیح برای پیاده‌سازی و به‌کارگیری این‌گونه سامانه‌ها از دیدگاه آن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Modern Medical Information Sciences

Designed & Developed by: Yektaweb