دوره 5، شماره 1 - ( بهار و تابستان 1398 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 40-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


کارشناسی ارشد، علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام‌نورواحد مشهد، مشهد، ایران.
چکیده:   (4117 مشاهده)
هدف: مطالعات علم­سنجی یکی از کارآمدترین روش­های ارزشیابی علمی در پایگاه­های اطلاعاتی معتبر است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی و ارزیابی تولیدات علمی پژوهشگران حوزه روانشناسی طی سال‌های 2017-2013 در نظام استنادی ISI می‌باشد.
روش‌ها: این تحقیق دارای رویکرد کاربردی بوده و با استفاده از شاخص‌های علم‌سنجی انجام شد. مقالات نمایه شده مرتبط با روانشناسی بین سال­های 2013 تا 2017 توسط پژوهشگران در نظام استنادی ISI که از کلیدواژه های مرتبط با حوزه روانشناسی استفاده کرده بودند، جامعه آماری را تشکیل دادند. برای رسم نمودار از نرم‌افزار Excel استفاده شد. همچنین جهت ترسیم نقشه‌ هم‌رخدادی واژگان از نرم‌افزار ترسیم نقشه‌ VOS-Viewer کمک گرفته شده است.
نتایج: یافته‌های پژوهش نشان داد بیشترین سهم تولیدات حوزه روانشناسی مربوط به سال 2017 می‌باشد. همچنین بررسی حوزه‌های موضوعی نیز نشان داد که مقولات اخلاق- رفتار، افسردگی، سلامت روان نقاط داغ حوزه‌ مذکور را تشکیل می‌دهد. مقولات رفتار- اخلاق، سلامت، آموزش‌وپرورش، چشم‌انداز- دیدگاه‌ها و سلامت روانی پرکاربردترین مقولات حوزه روانشناسی‌ بود. از میان مقولات موضوعی مقوله سلامت روان بیشترین ارتباط را با دیگر حوزه‌های موضوعی این حوزه داشت. همچنین نتایج نشان می‌دهد که بین طول واژه و تعداد دفعاتی که واژه‌ها در هر متن بکار می‌رود رابطه معکوس وجود دارد
نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت سلامت روان در جوامع امروزی، پژوهشگران این حوزه باید تمامی حیطه‌ها را در تحقیقات خود مورد مطالعه قرار داده تا از این طریق بتوانند سلامت افراد و سلامت جامعه را ارتقا و حفظ نمایند.
واژه‌های کلیدی: مقالات علمی، روانشناسی، علم سنجی، ISI.
متن کامل [PDF 292 kb]   (1001 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1398/1/28 | پذیرش: 1398/4/25 | انتشار: 1398/6/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.