۵ نتیجه برای پزشکان
خانم شعله زکیانی، دکتر سعید غفاری،
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف: کتابخانه بیمارستانی جهت اشاعه اطلاعات بالینی برای حرفهمندان پزشکی مانند پزشکان، پرستاران، تکنسینهای آزمایشگاهی، پیراپزشکان و مدیران بیمارستان تاسیس میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش کتابخانههای بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در تأمین اطلاعات تخصصی برای پزشکان متخصص بود.
روشها: پژوهش حاضر به روش پیمایشی- تحلیلی در سال ۱۳۹۴ انجام شد. حجم نمونه ۸۴ نفر از پزشکان متخصص و کتابداران شاغل در ۱۰ بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تبریز براساس فرمول کوکران با استفاده از نمونهگیری تصادفی بود. دو پرسشنامه محققساخته مجزا برای پزشکان متخصص و کتابداران طراحی شد و دادههای مورد نظر گردآوری گردید. جهت آنالیز دادهها از نرمافزار SPSS و آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی تکنمونه و آزمون فریدمن) استفاده گردید.
نتایج: نتایج نشان داد که پزشکان متخصص برای حل مسائل درمانی، پژوهشی و آموزشی از خدمات امانت منابع و نشریات کتابخانههای بیمارستانی استفاده مینمایند. همچنین خدمات اشاعه گزینشی اطلاعات فقط در ۵۰ درصد کتابخانهها ارائه میشود. محدودیت ساعات کار کتابخانه و نبود منابع اطلاعاتی از عمدهترین مشکلات پزشکان و محدودیت بودجه، کمبود کتابدار متخصص و نبود منابع و تجهیزات از مهمترین مشکلات کتابخانههای بیمارستانی بود.
نتیجهگیری: با توجه به اهمیت اطلاعات در حوزه پزشکی، لازم است کتابخانههای بیمارستانی برای دسترسی بهتر پزشکان متخصص به اطلاعات و استفاده از خدمات کتابخانههای بیمارستانی به استفاده از شیوههای نوین اطلاعرسانی و نوع و نحوه ارائه خدمات مجهز باشند.
صدیقه عابدینی، سحر جمعه پور، صغری فلاحی، امین قنبرنژاد، مرضیه نیک پرور،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
هدف: با توجه به اینکه تشخیص زودتر از موقع بیماریهای قلبی و عروقی که سبب بهبود پروگنوز و درمان می شود، ازاینرو مطالعه حاضر تعیین تأثیر آموزش از راه دور بر آگاهی پزشکان در مورد عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی انجام گرفت.
روشها: پژوهش حاضر از نوع مداخلهای قبل و بعد بوده است. ۴۰ نفر از پزشکان عمومی شاغل در کلیه مراکز خدمات جامع شهر بندرعباس بهصورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات پرسشنامه و بهصورت قبل و بعد از مداخله بود. فایل آموزشی عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی بهصورت چندرسانهای از طریق جزوه، سی دی و غیره در اختیار پزشکان قرار گرفت. دادهها پس از جمعآوری وارد نرمافزار SPSS شده و با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای t زوجی و ویلکوکسون مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. در این مطالعه ۰/۰۵P-Value< بهعنوان سطح معناداری پذیرفته شد.
نتایج: یافتههای این مطالعه نشان داد که آگاهی پزشکان بعد از آموزش از راه دور در مورد دیابت و فشارخون بهطور معناداری بالاتر از قبل از آموزش بود (P-Value=۰/۰۰۰ و p-value=۰/۰۲) در بقیه موارد آگاهی پزشکان درزمینهٔهای فعالیت فیزیکی، چاقی، سیگار کشیدن و نقش جنسیت و دیس لیپیدمی در بعد از آموزش افزایش پیدا کرده بود اما این افزایش از نظر آماری معنادار نبود.
نتیجهگیری: بهتراست، پزشکان با برنامهریزی مدون و اصولی بهصورت دورهای و پیوسته آموزشهای لازم را به روشهای متعدد، بخصوص به شیوه مجازی فرا گیرند. ولیکن برگزاری این دورهها از جمله کلاسهای آموزش مداوم و همچنین آموزههای ضمن خدمت با استفاده از روش آموزش از راه دور صورت گیرد.
مریم جلیلی صدرآباد، لاله سرداری فرد مقدم، راهب قربانی، مهدی صالحی زین آبادی، شبنم سوهانیان،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: رشته بیماریهای دهان، فک و صورت به عنوان تخصص به نسبت جوان است. بنابراین در این مطالعه آگاهی پزشکان، دندانپزشکان و بیماران از حیطههای فعالیت متخصصین بیماریهای دهان، فک و صورت در شهر سمنان ارزیابی شده است.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی که در سال ۱۳۹۶ انجام شده است، پرسشنامهای در حیطههای مختلف مرتبط با رشته تخصصی بیماریهای دهان و فک و صورت طراحی شد و بعد از تأیید روایی و پایایی، در اختیار ۴۰۰ نفر از افراد بالغ جامعه با سواد خواندن و نوشتن از بیماران مراجعهکننده به کلینیک دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی و بیمارستان کوثر سمنان، پزشکان عمومی، پزشکان متخصص، دندانپزشکان عمومی و دندانپزشکان متخصص قرار گرفت. روش نمونهگیری سرشماری و نرمافزار مورد استفاده SPSS بود. آزمونهای کلموگروفااسمیرنوف، منویتنی، کروسکالوالیس و کایاسکوئر در تحلیل دادهها استفاده شد. سطح معنیدار ۵ درصد بوده است.
نتایج: در نتایج به دست آمده از آنالیز دادهها گروه افراد عادی در حیطه طرح درمان و ارجاع (۲۵ درصد)، گروه پزشکان عمومی و دندانپزشکان متخصص در حیطه بیماریها (به ترتیب ۳۴/۲۵ و ۳۱/۸ درصد) و تومور غدد بزاقی (به ترتیب ۹/۱۵ و ۱۵/۹درصد)، گروه پزشکان متخصص در حیطه جراحیهای دهان (۲۲/۱ درصد)، گروه دندانپزشکان عمومی در حیطه خدمات دندانپزشکی به بیماران خاص (۳۳درصد) بیشترین ضعف را داشتند.
نتیجهگیری: با توجه به بررسی نتایج پژوهش، الزام دقت نظر در برنامهریزیهای آموزشی برای گروههای هدف در زمینهای که بیشترین ضعف آگاهی را داشتند، مورد توجه قرار گیرد.
عاطفه سادات موسوی، مهدی یوسفی، جمشید جمالی، مرضیه معراجی، سمیه فضائلی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: مستندسازی پرونده توسط پزشکان در بخش اورژانس اهمیت به سزایی دارد. زیرا تعیینکننده خدمات مورد نیاز بیمار در سرویس بعدی میباشد. هدف مطالعه، طراحی و اجرای ابزار مناسب برای بررسی سریع مستندسازی پزشکان در بخش اورژانس بود.
روشها: مطالعه حاضر کاربردی و با ترکیبی از روشهای کمی و کیفی شامل مطالعه مروری و توصیفی - مقطعی و با روششناسی ابزارسازی در سال ۱۳۹۹ انجام شد. ابتدا مرور جامع منابع در Google Scholar، Pubmed، Web of Scince، Scopus، IranDoc و SIDتا سال ۲۰۲۱ انجام گردید. شاخصهای مستندسازی پزشکان جهت سنجش روایی صوری و محتوایی در اختیار متخصصین مدیریت اطلاعات سلامت، متخصصین طب اورژانس، متخصص پزشکی قانونی و مسئول مدیریت اطلاعات سلامت بیمارستانها قرار گرفت. برای پایایی ابزار از ضریب همبستگی درون طبقه (ICC) استفاده گردید. سپس ۲۳۰ پرونده اورژانس بیمارستان امامرضا(ع) مشهد به صورت تصادفی انتخاب و توسط ابزار پیشنهادی بررسی شد. دادهها با نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: ابتدا ابزاری با ۲۶ شاخص تدوین شد. ضریب همبستگی درون طبقه (ICC) از بررسی آزمون بازآزمون ۳۰ پرونده ۰/۹۸۰ به دست آمد که قابل قبول بود. از بین شاخصها ۱۷ شاخص امتیاز CVI بالاتر از ۰/۷۹ و امتیاز CVR بالاتر از ۰/۷۱۴ کسب کردند و روایی صوری با امتیاز ۳/۵۵ به دست آمد، شاخصها شامل درج مهر و امضا، تاریخ و ساعت، تشخیصها و اقدامات، اصلاح مستندات بود. نتیجه بررسی ۲۳۰ پرونده نشاندهنده وضعیت نسبتاً خوب مستندسازی پزشکان اورژانس بود.
نتیجهگیری: ابزار پیشنهادی امکان بررسی سریع موارد کلیدی در مستندسازی پزشکان اورژانس را فراهم میسازد و از روایی و پایایی بالایی برخوردار است، لذا پیشنهاد میشود در بخش اورژانس استفاده گردد.
زهرا کاوسی، مریم جعفرپوریان، محسن بیاتی، سجاد دلاوری،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف پزشکان عمومی، از جمله نیروهای انسانی اصلی هر نظام سلامت هستند. حرفه پزشکی ارتباط مستقیمی با سلامت انسان و کیفیت خدمات بهداشتی ارائهشده توسط آنها دارد. هدف این پژوهش، تعیین عوامل مؤثر بر رضایت پزشکان عمومی در ایران در سال ۱۳۹۷ است.
روش ها اطلاعات مورد نیاز در این مطالعه تحلیلی، از پژوهش بیاتی در سال ۱۳۹۵ استخراج شده است. به دلیل نبود چارچوب نمونهگیری مناسب و بهروز برای پزشکان، به ویژه پزشکان بخش خصوصی، جمعآوری دادهها در ۲ همایش ملی انجمن پزشکان عمومی ایران انجام شد. برای برآورد تعداد نمونه مورد نیاز از فرمول حجم نمونه کوهن استفاده شد. حجم نمونه ۶۶۶ پزشک عمومی بود که به روش نمونهگیری ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه محققساخته بود. برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون آنووا، تی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون لجستیک استفاده شد. متغیرهایی که اهمیت قابل قبولی در تحلیل تکمتغیره و اختلاف میانگین داشتند، وارد مدل رگرسیونی شدند.
یافته ها دادههای بهدستآمده نشان میدهد که ۵۶/۲۵ درصد از پزشکان رضایت شغلی کامل و ۳۹/۶۶ درصد آنها رضایت اقتصادی کامل دارند. رضایت شغلی و اقتصادی در پزشکان زن (۶۰/۴۰ درصد، ۴۶/۱۸ درصد) و در پزشکان مرد (۵۲/۸۷ درصد، ۲۷/۲۷ درصد) بود. پزشکان متأهل رضایت شغلی و اقتصادی بیشتری (۵۷/۵۰ درصد، ۳۶/۲۹ درصد) نسبت به پزشکان مجرد (۵۱/۲۸ درصد، ۳۴/۷ درصد) داشتند. رضایت شغلی پزشکان شاغل در بخش خصوصی (۱۵/۲۴ درصد) و بیشتر از پزشکان بخش دولتی (۱۷/۸۳ درصد) بود، در حالی که پزشکان شاغل در بخش دولتی از نظر اقتصادی رضایت بیشتری داشتند.
نتیجه گیری میان جنسیت، اشتغال در سازمان دولتی یا خصوصی، انتظارات اقتصادی، درآمد نسبی ادراکشده، رضایت بیمار و وضعیت تأهل با رضایت حرفهای رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین جنسیت، محیط، نسبت درآمد واقعی به هدف، درآمد، درآمد نسبی درکشده و سن با رضایت اقتصادی رابطه معناداری وجود دارد.