۶ نتیجه برای سالمند
فرحناز صدوقی، مریم احمدی، مهربان شاهی، نسرین داوری دولت آبادی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
مقدمه: اطلاعات در هر لحظه به طور فزایندهای در حال تغییر و تولید است. از آنجا که در ایران جمعیت سالمندی رو به افزایش است، مدیران به دادههای واقعی و به هنگام در موقع تصمیمگیری نیازمندند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت سیستم اطلاعات مدیریت سلامت سالمندان ایران انجام گرفت.
روش ها: این پژوهش یک مطالعه کیفی است. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه مستندات وزارت بهداشت و دبیرخانه شورای عالی سالمندان در گام اول و کلیه اعضای هیات علمی طب سالمندان، مدیریت اطلاعات سلامت و مدیریت خدمات سلامت در گام دوم بودند. ابزار گردآوری در گام اول، فرم جمعآوری داده و در گام دوم، راهنمای مصاحبه بود. روش نمونهگیری هدفمند، گلوله برفی تا رسیدن به اجماع بود. در نهایت، یادداشتها و مصاحبهها جمعبندی شده و مورد تحلیل چارچوبی قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد، مستندسازی در کلیه مراکز بهداشتی و درمانی دستی است، گردش داده به صورت غیر مکانیزه صورت میگیرد و تحلیل و گزارش دهی دادهها کاغذی انجام میشود. در نهایت اطلاعات با تأخیر در اختیار تصمیمگیرندگان قرار میگیرد.
بحث و نتیجهگیری: متولی سلامت در ایران وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است که باید زیر ساخت مناسب را برای ایجاد سیستم یعنی ورود، پردازش و بازیابی اطلاعات سالمندان ایجاد کند. با توجه به جمعیت سالمندی، پیادهسازی سیستم اطلاعات مدیریت سلامت سالمندان در اولویت برنامههای این وزارت قرار دارد.
اختر صیادی، صدیقه عابدینی، سمیره عابدینی، حسام الدین کمال زاده،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف رشد تعداد افراد مسن بهعنوان انقلاب خاموش پدیده قرن بیستویکم در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه است که مراقبت از آنها به یکی از چالشهای جدی بهداشتی در سراسر جهان بهویژه در بیماریهای غیرواگیر تبدیل شده است. این مطالعه با هدف بررسی سواد سلامت و وضعیت خودمراقبتی سالمندان در ایران انجام شد. در این مطالعه مروری، مقالات بدون محدودیت زبانی در بانکهای اطلاعاتی ایرانمدکس، مگیران، دوآج، وبآوساینس، پابمد، ساینسدایرکت، اسکوپوس و پایگاه اطلاعات علمی جستوجو شدند.
روش ها درمجموع ۵۰۸ مقاله انجامشده در ایران از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ شناسایی شد که از این تعداد ۳۶ مقاله پس از حذف مقالات تکراری و با استفاده از چکلیست پریزما انتخاب شدند.
یافته ها پس از بررسی، مقالات به ۲ دسته اصلی طبقهبندی شدند. دسته اول شامل ۲۳ مقاله که به شرح سطوح خودمراقبتی در سالمندان پرداخته بودند. دسته دوم شامل ۱۳ مقاله که به تشریح وضعیت سواد سلامت سالمندان پرداخته بودند.
نتیجه گیری وضعیت خودمراقبتی و سواد سلامت سالمندان در ایران در سطح پایینی قرار دارد و به عوامل مختلفی مرتبط است. بنابراین توجه به عوامل مرتبطی که بر سواد خودمراقبتی و سلامت تأثیر مثبت دارد مانند برنامه مداخلات آموزشی، شایسته است.
علی یلفانی، میثم سحاب قلی فر، زهرا رئیسی، آزاده عسگرپور کاجی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
هدف کمردرد یکی از شایعترین دردهای اسکلتیعضلانی در سالمندان است که با افزایش خطر سقوط و کاهش کیفیت زندگی آنها همراه است. استفاده از واقعیت مجازی یکی از روشهای نوین توانبخشی بر پایه فعالیت بدنی است. هدف از مطالعه حاضر تعیین تأثیر ۸ هفته تمرینات واقعیت مجازی بر کیفیت زندگی و خطر سقوط مردان سالمند مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی است.
روش ها از بین سالمندان مرد مبتلا به کمردرد مزمن شهر همدان ۲۷ نفر باتوجهبه معیارهای ورود مطالعه بهصورت هدفمند انتخاب و در قالب ۲ گروه تمرینات واقعیت مجازی (۱۳ نفر) و کنترل (۱۴ نفر) در مطالعه نیمهآزمایشی حاضر که در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ انجام شد، شرکت کردند. گروه تمرینات واقعیت مجازی طی یک دوره ۸ هفتهای، ۳ جلسه در هفته و هر جلسه ۳۰ الی ۴۵ دقیقه تمرینات را انجام دادند و گروه کنترل طی این مدت تحت هیچگونه مداخله درمانی قرار نگرفتند. خطر سقوط و کیفیت زندگی قبل و بعد از مداخله بهوسیله دستگاه بایودکس و پرسشنامه کیفیت زندگی فرم کوتاه ۳۶ سؤالی ارزیابی شدند. جهت تجزیهوتحلیل دادهها از تحلیل کوواریانس یکطرفه در نرمافزار SPSS نسخه ۲۴ استفاده شد. سطح معنیداری ۰۵/۰ تعیین شد.
یافته ها نتایج آزمون تجزیهوتحلیل کوواریانس یکراهه نشان داد با در نظر گرفتن نمرات پیشآزمون، تمرینات واقعیت مجازی موجب کاهش خطر سقوط (۰/۰۰۱=P و ۳۵/۷۱۲=F) و افزایش کیفیت زندگی (۰/۰۰۱=P و ۳۲/۸۲۹=F) سالمندان در گروه آزمایش شد. در گروه کنترل تفاوت معنیداری پس از ۸ هفته در هیچیک از متغیرها مشاهده نشد (۰/۰۵ نتیجه گیری نتایج این پژوهش اثرات مفید استفاده از تمرینات واقعیت مجازی را بهعنوان یک روش کمهزینه، در دسترس، متنوع و لذتبخش برای کاهش خطر سقوط و افزایش کیفیت زندگی در سالمندان مرد مبتلا به کمردرد مزمن نشان داد. بنابراین پیشنهاد میشود از تمرینات واقعیت مجازی جهت توانبخشی این افراد استفاده شود.
نگار تدریس حسنی، فریدون نوشیروان راحت آباد،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
در عصر امروز و باتوجهبه پیشرفتهای حوزه تکنولوژی، دارا بودن افراد از یادآورهای دارو، بهویژه میان بیماران مزمنی که مصرف روزانه دارو برای آنها واجب است، بسیار مفید است. نرمافزارهای یادآور دارو، باتوجهبه وجود تلفنهای هوشمند، میتوانند گزینه مناسبی جهت یادآوری مصرف دارو اعم از حیاتی، روزانه و حتی دورهای باشند. طبق تحقیقات انجامشده میان بزرگسالان در گروههای سنی دستهبندیشده، سالمندان بیشترین درصد فراموشی مصرف دارو را دارا بوده و ازاینرو سالمندان بهعنوان جامعه هدف اولیه انتخاب شدند.
زهرا خورشیدی، مهناز صمد بیک، فاطمه دهکردی، سجاد دلاوری، عرفان خوارزمی،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف مزایا و فرصتهای سلامت از راه دور برای سالمندان بهخوبی شناخته شده است، ولی در زمینه چگونگی آمادگی، اجرا و استقرار بهتر آن برای این افراد مطالعات پراکندهای وجود دارد و انجام مطالعهای که بهصورت منسجم الزامات مدیریتی را در تمام این مراحل شناسایی کند ضروری به نظر میرسد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف شناسایی الزامات مدیریتی در ارائه خدمات سلامت از راه دور به سالمندان انجام شد.
روش ها این بررسی براساس رویکرد پنجمرحلهای آرکسی و اومالی مؤسسه جوآنا بریگز انجام شد و با استفاده از سه پایگاه داده وب آو ساینس، اسکوپوس و پابمد و همچنین جستوجوی منابع خاکستری در گوگلاسکالر، مطالعات مرتبط شناسایی شدند. این جستوجو به مقالات منتشرشده بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲ محدود شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل این موارد بود: به الزامات مدیریتی در هر یک از مراحل آمادگی، اجرا و ارزیابی خدمات سلامت از راه دور اشاره شده باشد، مقالات منتشرشده بین سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۲، مقالات به زبان انگلیسی و زبان فارسی با چکیده انگلیسی، دارای شواهد کافی برای استخراج، و دسترسی به متن کامل مقالات وجود داشته باشد. هیچ محدودیتی درمورد کشور یا کشورهایی که مطالعات انجام شده بود وجود نداشت و صرفاً مطالعاتی از بررسی خارج شدند که دسترسی به متن آنها امکانپذیر نبود.
یافته ها درمجموع، ۲۰۹ مفهوم اولیه، ۵۵ مفهوم منحصربهفرد، ۲۱ مضمون اولیه و ۷ مضمون اصلی در ۳ موضوع آمادگی، اجرا و ارزیابی شناسایی شدند. از ۳۸ مطالعه موردبررسی، ۳۴ مطالعه به الزامات مدیریتی در مرحله آمادگی، ۳۲ مطالعه به مرحله اجرا و ۱۳ مطالعه به مرحله ارزیابی اشاره داشتند. موضوع سازماندهی منابع و نیروی انسانی در مرحله آمادگی، نظارت، حفظ و نگهداری در مرحله اجرا و ارزیابی پیامد بلندمدت و قابلیت مقیاسپذیری فناوری در مرحله ارزیابی بالاترین میزان الزامات نسبت به سایر الزامات در مطالعات بودند.
نتیجه گیری سلامت از راه دور شکل کارآمد و مؤثری از ارائه مراقبتهای بهداشتی درمانی بهویژه برای افراد مسن است. ما بهدنبال شناسایی الزاماتی بودیم که جهت طراحی، توسعه اجرا و ارزیابی موفقیتآمیز ارائه خدمات سلامت از راه دور به سالمندان مؤثر و ارزشمند واقع میشوند. گرچه تعداد مطالعاتی که به الزامات مدیریتی در زمینه اجرا و ارزیابی اشاره کرده بودند بهمراتب پایینتر از الزامات در مرحله آمادگی بود، ولی شناسایی و اجرای این الزامات در تمام مراحل لازم و ضروری است. این مطالعه اطلاعات ارزشمندی درمورد الزامات مدیریتی در ارائه خدمات سلامت از راه دور به سالمندان ارائه میکند که نتایج آن میتواند به مدیران و سیاستگذاران نظام سلامت در جهت ارتقای خدمات سلامت از راه دور باکیفیت و دردسترستر به این گروه سنی کمک کند.
بهروز علیزاده سواره، زهرا باقری، آزاده بشیری،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف: با افزایش جمعیت سالمندان، کیفیت زندگی آ نها تحت تأثیر قرار م یگیرد. این مطالعه به بررسی فناوری های پایش از راه دور بمنظور بهبود مراقبت های خانگی سالمندان م یپردازد.
منابع اطلاعات یا داد هها: در این مطالعه، جست جوی اطلاعات مرتبط در پایگاه داده های PubMed،Scopus و ScienceDirect و موتور جست وجوی Google Scholar انجام گرفت.
روشهای انتخاب برای مطالعه: این مطالعه مروری روایی در سال ۲۰۲۳ و به روش کتابخانه ای و با جست وجوی کلیدواژه های پایش از راه دور، مراقبت در منزل، سالمند و فناوری در پایگاه داده های PubMed، Scopus و ScienceDirect انجام گرفت.
ترکیب مطالب و نتایج: در این پژوهش، بیست مقاله بررسی و نه فناوری شناسایی گردید. هفت مقاله به سیستم های نظارت از راه دور، هفت مقاله به خانه های هوشمند و اینترنت اشیا، دو مقاله به دستگاه های پوشیدنی، و بقیه به سلامت همراه، پشتیبانی تلفنی، هوش مصنوعی، حسگرها و روباتیک پرداخت هاند. جمع آوری و نظارت بر علائم حیاتی از مهم ترین عملکردهای فناوری های پایش از راه دور بود. پانزده مطالعه نتایج مثبتی از جمله کاهش هزینه های مراقبت های بهداشتی و بهبود کیفیت زندگی بیماران را نشان دادند.
نتیجه گیری: فناوری های پایش از راه دور با ایجاد ارتباط موثر بین سالمندان و مراقبین سلامت، نظارت بر علائم حیاتی، مصرف دارو، فعالیت و شرایط عاطفی، وضعیت سلامت سالمندان را پیش بینی و در صورت خطر هشدار می دهند. این فناوری ها با کاهش بستری در بیمارستان، کاهش هزینه ها و بار مراقبین، بهبود نتایج مراقبت های بهدا شتی و افزایش رفاه سالمندان، کیفیت زندگی آنان را به بود می بخشند.