هدف آگاهی از وضعیت موجود رفتارهای سلامت دهان و عادتهای جامعه جهت تصمیمگیریهای نظام سلامت، ضروری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تبیین روابط میان متغیرهای مؤثر بر رفتار سلامت دهان مانند سواد سلامت دهان و نگرش به سلامت دهان در میان دانشجویان دانشگاه علومپزشکی جندیشاپور اهواز بود.
روش ها پژوهش حاضر توصیفی-مقطعی است و در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ به روش پیمایشی انجام شد. گردآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته و هنجارشده انجام گرفت. پرسشنامه مشتمل بر ۴۲ سؤال شامل اطلاعات جمعیتشناختی (۳ گویه)، سواد سلامت دهان (۲۳ گویه، پاسخ صحیح ـ غلط، نمرهگذاری صفر و یک)، نگرش به سلامت دهان (۷ گویه، طیف لیکرت نمرهگذاری ۱ تا ۵) و رفتار سلامت دهان (۹ گویه، بله-خیر و گزینهای) بود. جامعه پژوهش ۶۸۵۱ نفر بودند که نمونهای متشکل از ۳۶۳ نفر از دانشجویان دانشگاه علومپزشکی جندیشاپور اهواز در کلیه مقاطع تحصیلی (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترای حرفهای و دکترای تخصصی) بهصورت تصادفی ساده انتخاب شدند و بهصورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. شرط ورود به پژوهش شاغل به تحصیل بودن بود. تجزیهوتحلیل دادهها با نرمافزار SPSS نسخه ۲۶ و با استفاده از آزمونهای توصیفی و آزمونهای همبستگی اسپیرمن، کروسکالوالیس و منویتنی انجام شد.
یافته ها ۸۱ درصد از دانشجویان، نمرات بالایی در سواد سلامت دهان و دندان کسب کردند؛ متغیرهای جنسیت، سن و میزان تحصیلات در سواد سلامت، نگرش، و رفتار سلامت دهان و دندان دانشجویان نقش مؤثری ایفا نمیکردند؛ رابطه بین سواد سلامت و نگرش، معنیدار و معکوس بود و اغلب دانشجویانی که نگرش منفی نسبت به سواد سلامت دهان و دندان داشتند، نمرات سواد سلامت پایینی کسب کردند. همچنین بین نگرش و رفتار سلامت دهان رابطه معنیداری مشاهده نشد، اما رابطه بین سواد سلامت دهان و رفتار سلامت دهان و دندان معنیدار و مستقیم بود.
نتیجه گیری سواد سلامت دهان و دندان با نگرش رابطه معنیدار و معکوس و با رفتار سلامت دهان و دندان رابطه معنیدار و مستقیم دارد.