هدف: زایمان به عنوان خاصترین تجربهی زنان، در برخی از موارد با تجارب منفی مادر همراه است که میتواند یکی از علل افزایش میزان سزارین باشد. ایفای نقش از روشهای نوین آموزشی، تجسم زایمان را آسانتر میکند. .مطالعه حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش به شیوه ایفای نقش بر انتظار تجربهی زایمان زنان باردار نخست زا در شهرستان ایلام اجرا شد.
روشها: در این مطالعه نیمه تجربی که در سال ۱۳۹۸ انجام شد، ۸۲ مادر واجد معیارهای ورود مراجعهکننده به مراکز جامع سلامت شهر ایلام، به صورت تصادفی، به گروههای مداخله (۴۱=n) و کنترل (۴۱=n) تخصیص داده شدند. آموزش در گروه مداخله به شیوهی ایفای نقش طی ۳ نمایشنامهی ۴۰ دقیقهای انجام گردید. گروه کنترل از مراقبتهای معمول بارداری بهره بردند. ارزیابی انتظار تجربهی زایمان، قبل از مداخله، بلافاصله پس از اتمام آخرین جلسهی مداخله و نیز یک هفته پس از زایمان، با پرسشنامه انتظارتجربهی زایمانی ویجما WDE-Q در دو گروه انجام شد. تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS و آزمون t مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه و دو طرفه با اندازه گیری های مکرر انجام گرفت.
نتایج: مقایسهی نمرات بلافاصله بعد از مداخله و قبل از آن (۰/۰۰۱>P-Value) و همچنین نمرات پس از زایمان و قبل از مداخله (۰/۰۰۱= P-Value) در دو گروه معنیدار بود. به صورتی که کاهش نمرات انتظار تجربه زایمان درگروه مداخله به صورت معنیداری از گروه کنترل بیشتر بود.
نتیجهگیری: بکارگیری روش آموزشی ایفای نقش منجر به ارتقاء تجربه زایمان گردید. از این روش میتوان در طی بارداری برای تشویق مادران و کاهش ترس آنها بهره برد.