P).
در استاندارد نیروی انسانی بیشترین امتیاز درزمینه «وجود لیست آنکالی و مقیمی پزشکان» و کمترین امتیاز درزمینه «وجود برنامه آموزشی برای کلیه پزشکان و پرسنل از سوی رئیس بخش» بود. در استاندارد فضا، ساختار، تأسیسات بیشترین امتیاز درزمینه «وجود مانیتور علائم حیاتی، خروجی گازهای طبی، کنسول بالای سر بیمار» و کمترین امتیاز درزمینه «وجود یک فضای دیالیز به همراه خروجی آب و فاضلاب دردار به ازای هر 4 تخت بستری باز» بود. در استاندارد تجهیزات پزشکی بیشترین امتیاز درزمینه «وجود مانیتورینگ ثابت مرکزی» و کمترین امتیاز درزمینه «وجود موبایل آیسییو جهت انتقال بیماران بدحال» بود. در استاندارد عملکردی بیشترین امتیاز درزمینه «انجام فرایند ترانسفوزیون خون طبق استاندارد» و کمترین امتیاز درزمینه «انجام مشاوره تغذیه و ارزیابی تخصصی تغذیهای تمام بیماران آیسییو در 24 ساعت اول بستری و پیگیری آن در فواصل زمانی مشخص» بود. در استاندارد فرایندهای پرستاری بیشترین امتیاز درزمینه «آموزشهای لازم (ساکشن، گاواژ، مراقبت از زخمبستر و غیره) زمان ترخیص از آیسییو به خانواده بیمار» و کمترین امتیاز درزمینه «کاف لوله تراشه هر 6 ساعت به مدت 10 دقیقه خالی و سپس پر و کنترل فشار کاف» بود. در استاندارد ایمنی بیشترین امتیاز درزمینه "مشخص بودن بیماران مبتلا به HIV+ و HCV+ با علامت خطر» و کمترین امتیاز درزمینه «آشنایی کارکنان و بیماران با محلهای خروج اضطراری» بود. در استاندارد مدیریت و رهبری بیشترین امتیاز درزمینه «انجام بازدیدهای مدیریتی ایمنی بیمار طبق زمانبندی تعیینشده» و کمترین امتیاز درزمینه «انجام پایش فصلی برنامه عملیاتی بخش آیسییو» بود. در استاندارد کنترل عفونت بیشترین امتیاز درزمینه «بالا نگه داشتن سر بیمار در زاویه 30 تا 45 درجه (مگر در موارد خاص)» و کمترین امتیاز درزمینه «وجود اتاق ایزوله با شرایط استاندارد و مجهز به پاگرد و وسایل معاینه مجزا و وسایل حفاظت فردی» بود.
بحث
مطالعه نشان داد درمجموع، بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانهای موردمطالعه از سطح استاندارد مناسبی در دوران کووید-19 برخوردار بودند. معینی در پژوهش خود به این نتیجه رسید که استانداردهای ارائه خدمات درمانی در بخشهای مراقبت ویژه بیمارستانهای اراک فاصله زیادی با استانداردهای معتبر ارائه خدمات درمانی در این بخش دارد [15] که با نتایج این پژوهش مغایرت دارد. همچنین نتایج این پژوهش با مطالعه ایوبیان در ارزیابی استانداردهای بخش مراقبتهای ویژه همخوانی دارد [3].
تاکنون مطالعهای در خصوص بررسی استانداردهای بخشهای مراقبتهای ویژه در دوران کووید-19 مشاهده نشده است. طبق یافتههای مطالعه فضائلی و همکاران، مجموع امتیاز کیفیت مراقبتهای عمومی بعد از شروع بحران کرونا نسبت به قبل از آن کاهش معناداری داشته است. بهطوریکه نمره کلی کیفیت مراقبت در بخشهای عفونی مطلوب، در بخشهای غیرعفونی نسبتاً مطلوب و در بخش اورژانس متوسط بوده است [5].
از بین محورهای استاندارد، بیشترین میانگین به بعد مدیریت و رهبری تعلق داشت که بیانگر توجه مدیران ارشد به مقوله نظارت و رهبری و انجام اقدامات مثبتی درزمینه مدیریت این بخش است. رؤسای بخش ویژه از فارغالتحصیلان رشته فلوشییب آیسییو یا بیهوشی بودند. رئیس و سرپرستار بخش نیز سابقه کاری کافی برای اداره بخش را دارا بودند. نتایج مطالعه چابویر و همکاران در واحد مراقبتهای ویژه استرالیا حاکی است مدیریت حمایتی، ابعاد ایمنی بیمار را بهبود میبخشد [16]. طبق نتایج مطالعات مظهری در بیمارستانهای تهران و گازرانی و همکاران در بیمارستانهای بجنورد، میانگین میزان رعایت استانداردهای گروه حاکمیت و رهبری بالاتر از 70 درصد و نمایانگر عملکرد خوب بیمارستان در این گروه است که با نتایج حاضر همخوانی دارد [17, 18]. باتوجهبه یافتههای مطالعه یاوری و همکاران، مجموع امتیاز بخشهای مراقبت ویژه در حیطه مدیریت از امتیاز کلی بسیار فاصله دارد [2]. همچنین آصفزاده و همکاران نشان دادند عملکرد حاکمیت و رهبری در بیمارستانهای دانشگاه علومپزشکی موردمطالعه مطلوب نیست [19] که با نتایج این مطالعه همخوانی ندارد. این میتواند به دلیل تفاوت در بخش موردارزیابی باشد. توجه به ابعاد حاکمیتی و عملکردی بخش جزئی اجتنابناپذیر از عملکرد سازمانی است.
باتوجهبه نتایج مطالعه حاضر، بخشهای مراقبت ویژه از بعد تجهیزات پزشکی تقریباً مجهز بودند و رعایت استانداردها، مطلوب ودر رتبه دوم قرار داشت که با نتایج مطالعه یاوری و همکاران در ارزیابی بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانهای دانشگاه شهید بهشتی که نشان دادند ازلحاظ استانداردهای تجهیزات پزشکی در وضعیت متوسط قرار دارند [2]، همخوانی ندارد. نکته مهم این است که بین واحد تجهیزات پزشکی و بخشهای ویژه ارتباط مستمر و نزدیکی وجود ندارد. این در حالی است که به دلیل تجهیزات گرانقیمت و پیشرفته مورداستفاده در این بخش حضور دائمی یک مهندس پزشکی الزامی است. مسئله مهم دیگر، بحث خرید فناوری و تجهیزات موردنیاز بخش مراقبت ویژه است که باید توســط یک تیم کارشناسی و با همکاری متخصص مراقبت ویژه انجام شود و برای این کار تنها یک فرد نباید تصمیمگیرنده باشد.
محور فضا، ساختار و تأسیسات ازنظر رعایت استانداردها مطلوب و چهارمین جایگاه را در ارزیابی بخش مراقبتهای ویژه کسب کرد که با نتایج مطالعه یاوری و همکاران که در آن محور فضای فیزیکی با کسب امتیاز 46 درصد در وضعیت نامناسب قرار داشت [2]، همخوانی ندارد. دلیل این تفاوت را میتوان به ساختار قدیمی بخشهای موردمطالعه یاوری دانست که نمیتوان استانداردهای روز دنیا را از آنها انتظار داشت. ولی اکثر بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانهای دانشگاه علومپزشکی مازندران دارای بازسازی جدید هســتند و ازنظر مساحت بخش میتوان گفت تقریباً تمامی بخشها از زیرســاخت کافی برخوردار بودند.زاهدپاشا و همکاران در پژوهش خود در خصوص رعایت عوامل فیزیکی محیطی مرتبط با نور و صدا در بخشهای مراقبت ویژه نوزادان به این نتیجه دست یافتند که ازنظر ارزشیابی موقعیت مکانی، فضاها و ضمائم درونی و قسمت تأسیسات و ایمنی بخش مراقبتهای ویژه حائز اهمیت است [20]. در پژوهش دیگری که صادقی و همکاران انجام دادند، نتیجهگیری شد که بهکارگیری درست رنگ و نور در محیطهای درمانی طراحی ویژهای را میطلبد و موجب تسریع روند بهبودی بیماران میشود [21] که همگی مؤید اهمیت توجه به استانداردهای فضای فیزیکی در طراحی بخشهای مراقبتهای ویژه است. تعیین محل بخشهای مختلف در بیمارستان، طراحی و ارتباط فیمابین آنها چنان باید باشد که جریان مراقبت از بیمار سهل و آسان باشد.
کلیه بخشها در ارتباط با ایمنی و بهبود کیفیت اقدامات قابلتوجهی انجام دادند و این به خاطر اقدامات مرتبط با مباحث بهبود کیفیت و اعتباربخشی بوده است، اما باید به این نکته توجه داشت که رعایت مسائل ظاهری و در حد نام اعتباربخشی، نباید پیادهسازی استانداردهای روز دنیا در ایمنی و بهبود کیفیت را در حاشیه قرار دهد. برای ارتقای سطح ایمنی و بهبود کیفیت بخش مراقبت ویژه، طراحی نظام مدیریت ایمنی عامل تعیینکنندهای است که کمابیش در این بیمارستانها اجرا میشود. یاوری و همکاران نیز معتقدند با طراحی نظام مدیریت ایمنی، مدیران بخش مراقبت ویژه میتوانند با همکاری نزدیک نیروی انسانی خود و بهکارگیری ابزارهای فعال، مانند روش تحلیل حالات و اثرات خطا، شکستهای موجود در نظام ارائه خدمت را پیش از وقوع خطا شناسایی کنند و به علل آشکار و پنهان خطاهای سیستمی و پزشکی در سیستم تحت مدیریت خود پی ببرند [2].
استانداردهای حیطه عملکردی بخش مراقبتهای ویژه بیانگر این موضوع است که بعد از گردآوری امکانات و منابع لازم در آیسییو، مدیریت بخش توانسته است از امکانات موجود به نحو احسن در راستای ارائه خدمات به بیماران بهرهبرداری کند. باتوجهبه نتایج مطالعه، این حیطه در جایگاه ششم ارزیابی عملکرد بخش مراقبتهای ویژه قرار دارد و در مواردی نظیر انجام صحیح فرایندهای درمانی، انجام ویزیت روزانه و انجام بهموقع مشاورهها میتوان عملکرد بخش مراقبتهای ویژه را با برنامهریزی بهتر و دقیقتر نسبت به سایر محورها بیشتر ارتقا داد، چراکه استفاده بهینه از امکانات موجود همیشه راحتتر از گردآوری منابع است و اختیار کامل آن در دست مسئولین بیمارستان و بخش است.
در بین محورهای استاندارد، میانگین امتیاز حیطه نیروی انسانی در جایگاه هفتم بود که بیانگر ضرورت توجه به کمیت و کیفیت کارکنان این بخش است. بدیهی است که کافی بودن تعداد هریک از این ردههای کارمندان طبق استانداردهای معین ضروری است. ضمن آنکه بهرهگیری از این کارمندان هم باید به نحوی کارساز باشد تا اطمینان حاصل شود که وظایف بهطور منطقی تخصیص داده شده و مسئولیت پاسخگویی هم منطقی است. نتایج پژوهش جدیدی و همکاران نماینگر فقدان حضور مناسب متخصصین بیهوشی و پزشکان مقیم در بخش مراقبتهای ویژه است و بر لزوم استفاده تماموقت از پزشکان تأکید میکند [22]. همچنین عسگری و همکاران بر لزوم استفاده تماموقت از پزشکان تماموقت و متخصص تأکید دارند [23]. نتایج مطالعه مورثی و همکاران نشان داد بخشهای مراقبتهای ویژه در کشورهای کمدرآمد با چالشهای گستردهای، مانند تعداد بسیار کم کارکنان مراقبتهای بهداشتی و زیرساختهای ضعیف مواجه هستند [24]. همچنین سوارس بیان میدارد که نسبت کادر پرستاری به تخت در بیمارستانهای برزیل مناسب نیست و تعداد پرستاران بخشهای مراقبتهای ویژه نقش مهمی در پیامدهای بالینی بیماران دارد [11]. ازاینرو بر توسعه بخشهای مراقبت ویژه با تأکید بر تقویت نیروی انسانی توصیه میشود.
نتیجهگیری
نتایج مطالعه حاضر نشان داد رعایت استانداردهای کنترل عفونت کمترین امتیاز را در بخش مراقبتهای ویژه دارا بود. پژوهش بیاتمنش و همکاران نشان داد در حیطه پیشگیری از عفونتهای بیمارستانی، اقدامات بخش مراقبتهای ویژه با استانداردها فاصله دارد [1]. در مطالعه امیرزاده نیز عملکرد پرستاران در ارتبـاط بـا کنترل عفونت مطـابق بـا مراحـل استاندارد نبوده و پرستاران عمدتاً از عملکرد ضعیفی برخوردار بودند [25]. در مطالعهای که راندا در کشور مصر در بخـش مراقبت ویژه اطفـال انجام داد، نشـان داد عملکرد پرستاران در رابطه با شستن دست، پوشیدن روپـوش، پوشیدن دستکش و گذاشتن ماسک نیز بـا استانداردها فاصله زیادی دارد [26]. مطالعه مرزبان و همکاران در بخش مراقبت ویژه نشان داد بالا بودن نرخ عفونت در بخش به دلیل عدم رعایت استانداردهای فیزیکی و بالینی کنترل عفونت توسط کادر پرستاری و پزشکی است [27] که مؤید نتایج مطالعه حاضر است.
نتایج مطالعه حاضر نماینگر عملکرد مطلوب بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علومپزشکی مازندران بود. عملکرد بخش در حیطههای مدیریت و رهبری، تجهیزات پزشکی و فرایندهای پرستاری مطلوب و در حیطه کنترل عفونت نیازمند توجه و تلاش بیشتری است. ازاینرو جهت ارتقای هرچه بیشتر بخشهای مراقبت ویژه، میتوان با برگزاری کنفرانسهای مشترک و بازدیدهای گروهی بیمارستانهای موفق تجربیات خود را در اختیار سایر بیمارستانها قرار داد. همچنین آموزش و برنامهریزی جهت استفاده بهینه از امکانات موجود و ثبت اقدامات انجامشده یکی از راههای افزایش ارتقای کیفیت است. درواقع میتوان گفت در بسیاری موارد بیمارستانهایی که نمره مناسبی در برخی محورها کسب نکردهاند به علت عدم ثبت صحیح اقداماتشات بوده است. بنابراین بیمارستانها با ثبت اطلاعات خود با استفاده از سیستمهای نرمافزاری میتوانند کیفیت خدمات ارائهشده خود را بالا ببرند.
ملاحظات اخلاقی
پیروی از اصول اخلاق پژوهش
این مطالعه دارای تأییدیه اخلاقی به شماره IR.MAZUMS..REC.1399.8974 از دانشگاه علومپزشکی مازندران است.
حامی مالی
این مقاله از طرح پژوهشی مصوب معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علومپزشکی مازندران برگرفته شده است و با حمایت مالی معاونت تحقیقات دانشگاه علومپزشکی مازندران انجام شده است.
مشارکت نویسندگان
طراحی چارچوب مطالعه و مسئولیت راهبری و انجام مطالعه و تدوین مقاله: رؤیا ملکزاده؛ طراحی مراحل مطالعه و ویرایش نهایی: تورج اسدی؛ یافتهها و تحلیل و آنالیز دادهها: الهه محمودی؛ هماهنگی جهت بازدید تیم تخصصی از بیمارستانها: فاطمه منتظریون؛ جمعآوری دادهها: تورج اسدی و فاطمه منتظریون.
تعارض منافع
بنابر اظهار نویسندگان این مقاله تعارض منافع ندارد.
تشکر و قدردانی
نویسندگان بر خود لازم میدانند از همکاری حوزه معاونتهای پژوهشی و درمان دانشگاه علومپزشکی مازندران صمیمانه سپاسگزاری کنند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |